Η απειλή των τζιχαντιστών και το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Αβραμόπουλου-Μεζιέρ

avramopoulos-berlin

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε στο Βερολίνο ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Επί τάπητος τέθηκαν οι απειλές που δέχεται η Ευρώπη από τους τζιχαντιστές, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την μετανάστευση.
«Σε ότι αφορά τους ξένους μαχητές, συμφωνήσαμε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις αεροπορικές εταιρείες είναι πολύ σημαντικές για τις διωκτικές αρχές» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε:
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για την τήρηση αρχείων με ονόματα επιβατών. Το σύστημα αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό ξένων μαχητών καθώς και εγκληματιών. Θα εργαστούμε από κοινού με τους υπουργούς όλων των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία».

avramopoulos-berlin2-gal

Ο κ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τα κράτη – μέλη για τη βελτίωση των ελέγχων των ταξιδιωτικών εγγράφων και των επιβατών. «Θα διασφαλίσουμε την κατάλληλη εφαρμογή του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους ξένους μαχητές, χωρίς να αμφισβητηθεί η ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σημείωσε πως το «δίκτυο επαγρύπνησης για τον εξτρεμισμό έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αποτραπεί Ευρωπαίοι, συχνά νέοι άνδρες και γυναίκες, να ασπάζονται το φανατισμό και να συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες».
«Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω του γεγονότος ότι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να προσελκύσουν Ευρωπαίους, θα συνεργαστώ στενά με κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο» συνέχισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Σχετικά με την μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως είναι θέμα «υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί στην βελτίωση των τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και στην αποτροπή των θανάτων στη Μεσόγειο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση από κοινού με τις χώρες προέλευσης και διακίνησης».
«Σε ότι αφορά την προστασία των συνόρων, η συμμετοχή 21 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας στο πλαίσιο της FRONTEX στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε και προσέθεσε:
«Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας παροχής ασύλου είναι επίσης υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την επιτυχία του συστήματος αυτού είναι κρίσιμης σημασίας όλα τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις, καθώς υπευθυνότητα και αλληλεγγύη είναι στενά συνδεδεμένες».
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «η επανεγκατάσταση είναι επίσης μεγάλης σημασίας», ενώ εξήρε το ρόλο της Γερμανίας «σε ότι αφορά την επανεγκατάσταση ανθρώπων σε κατάσταση ανάγκης, ιδιαιτέρως Σύριους».
«Ο καταμερισμός της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά. Η παρούσα κατάσταση, με τις χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αιτήσεις παροχής ασύλου να είναι και εκείνες που επανεγκαθιστούν και τους περισσότερους πρόσφυγες, απλώς δεν είναι βιώσιμη» είπε και προσέθεσε:
«Υπάρχει επίσης σαφής ανάγκη για την προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση. Η Ευρώπη πρέπει να προσελκύσει τους ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες και ταλέντα. Η "μπλε κάρτα" που θεωρείται επιτυχημένη εδώ στη Γερμανία πρέπει να επεκταθεί πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία εξέδωσε κατά το 2013, 11 χιλιάδες "μπλε κάρτες" οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% όλων των καρτών που εκδόθηκαν στο σύνολο της ΕΕ. Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

Το θέμα της επαναπροώθησης στην Ελλάδα όσων αιτούνται άσυλο και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος


Ερώτηση δημοσιογράφου Γιώργου Παππά: Θα ήθελα να ρωτήσω κατ΄ αρχάς τον κ. Υπουργό για το θέμα της επαναπροώθησης στην Ελλάδα όσων αιτούνται άσυλο, η οποία έχει σταματήσει. Θα συνεχίσει η Γερμανία να εφαρμόζει αυτή την τακτική; Και ένα δεύτερο ερώτημα που απευθύνεται και στους δύο: Μιλήσατε πριν για τις καλές προσωπικές σχέσεις. Θα σταθεί αρωγός αυτή η καλή προσωπική σχέση και για την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς είναι η πύλη προς την Ευρώπη;

Thomas de Maizière: Θα αρχίσω με τη δεύτερη ερώτησή σας. Δεν θέλω και δεν μπορώ να πάρω θέση επ' αυτού. Σήμερα έχουμε εδώ τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος είναι Έλληνας, αλλά δεν είναι πλέον Έλληνας πολιτικός. Δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να συζητήσω ένα θέμα, το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης με την Ελλάδα. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση και ιδιαίτερα στην υποδοχή των προσφύγων και για αυτόν τον λόγο υπήρξε άλλωστε η βοήθεια από την ΕΕ. Το θέμα της επαναπροώθησης το συζητούμε, δεν έχουμε λάβει όμως ακόμα αποφάσεις.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ερώτηση που προκαλεί την απάντηση και δεν θα ήταν σωστό να μην απαντήσω, άν και δεν μιλώ πλέον από τη θέση ενός Έλληνα πολιτικού, όπως είπε και ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, προσωπικά έχω πολλές εμπειρίες από την περίοδο που υπήρξα Έλληνας πολιτικός και μπορώ να πώ πως πριν 15 χρόνια, όταν το θέμα των προσφύγων άρχισε να γίνεται αισθητό, υπήρξε αμηχανία τόσο σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως η κατάσταση τα τελευταία 15 χρόνια έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα.

Ήμουνα και πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα και μπορώ να πώ, όπως συζήτησα με τον αρμόδιο Υπουργό, πως η κατάσταση δεν είναι όπως πριν 5 χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Η πολιτική ασύλου λειτουργεί πλέον πολύ καλά στην Ελλάδα και η χώρα είναι σε θέση να βοηθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ με την εμπειρία της σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει ωστόσο να επαγρυπνούμε και να παραμείνουμε προσεκτικοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, σε μια δύσκολη γειτονιά, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα σε αυτή την περιοχή με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, και στην ΕΕ. Επίσης είμαστε κοντά σε μια περιοχή όπου σημειώνονται μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια έκφραση, ανάμεσα σε αυτή την περιοχή και την ΕΕ, και αναφορικά με τις άλλες χώρες transit, όπως λ.χ. την Αίγυπτο που μας συνδέουν πολλά, ώστε να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα για μια αποτελεσματικότερη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS