Δένδιας: Υπαρκτός κίνδυνος αποσταθεροποίησης

dendiiasready

Σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αναγνωρίζει ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας, καλώντας την Αγκυρα να αποδεχθεί, προς όφελος πρώτα απ' όλων των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, τη μία διεθνή υπόσταση της κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην Καθημερίνη, ο κ. Δένδιας θεωρεί το επικείμενο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας ως ευκαιρία «να τοποθετήσουμε τις υπαρκτές και ουδόλως αμελητέες διαφωνίες μας σε ρεαλιστική βάση», σπεύδει πάντως να διασκεδάσει τις όποιες αυταπάτες ότι διά μαγείας θα εξαφανισθούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

Παρά την αποχώρησή του, προ ημερών, από το Ανάπτυξης, αντιμετωπίζει το πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια» ως μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του, ενώ υπερασπίζεται την επιλογή του να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του για τη ρύθμιση και των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, εκφράζει την ελπίδα να αποφευχθεί η εκλογική περιπέτεια, καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για πολωτική πολιτική, ενώ παρεμβαίνει στη συζήτηση για την κατεύθυνση της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι αυτή παραμένει στο Κέντρο και την κεντροδεξιά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Στην ευρύτερη περιοχή οι προκλήσεις ασφάλειας είναι πολλές και ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός. Αλλά παράλληλα, η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, από την οποία εξέρχεται, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ως παλαιό μέλος της ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Τώρα, όσον αφορά τη δήλωση περί κλάδου ελαίας και ξίφους Δικαίου (αυτή την έκφραση χρησιμοποίησα στην κυριολεξία), θεωρώ ότι ο συμβολισμός που εμπερικλείει είναι ο αυτονόητος για κάθε υπουργό Αμυνας ανά την υφήλιο. Εύχομαι και ελπίζω να εισακουσθεί η προσφορά κλάδου ελαίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ένα τεράστιας σημασίας «όπλο», το οποίο δεν είναι άλλο από τη διεθνή νομιμότητα. Αυτήν εφαρμόζουν. Ουδέν διεκδικούν πέραν των όσων προβλέπονται από το ισχύον διεθνές δίκαιο. Θα είναι ευχής έργον, επ' ωφελεία των λαών μας, στη βάση του ίδιου πνεύματος να υπάρξει συνεννόηση και με την Αγκυρα, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα -την εκμετάλλευση της ΑΟΖ- με άλλες χώρες της περιοχής. Και θα ήταν ιδιαίτερα συμφέρον για την Αγκυρα, ειδικά υπό το πρίσμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της μεγιστοποίησης του οφέλους για τους Τουρκοκυπρίους, για τους οποίους υποστηρίζει ότι κόπτεται, να αποδεχθεί ότι ένα και μοναδικό κράτος υπάρχει στην Κύπρο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σκαλοπάτι ουσιαστικής συνεργασίας των δύο κρατών. Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο προηγούμενο συμβούλιο στην Τουρκία, με την ιδιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης και να επωφεληθώ από την ευκαιρία ώστε να αρθούν παρεξηγήσεις δεκαετιών και να αποδομηθούν αντίστοιχα μυθεύματα. Οταν υπάρχει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και υπάρχει επαφή, είναι ευκολότερο να τοποθετήσουμε τις υπαρκτές και ουδόλως αμελητέες διαφωνίες μας σε ρεαλιστική βάση και να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη διαλόγου για την επίλυσή τους. Βεβαίως, δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι θα συμφωνήσουμε στο ορατό μέλλον σε όλα και ότι διά μαγείας θα εξαφανισθούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μέσω της συνεδρίασης του συμβουλίου. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αποτελέσει μία θετική συμβολή σε αυτήν την πορεία».

Πηγή: newpost.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ