Αναζητά πολιτικό στίγμα ο ΣΥΡΙΖΑ - «Κρύο-ζέστη» από Τσίπρα προς τους «λαφαζανικούς»

lafazanis-tsipras

Μετά το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αναπτύσσεται έντονη συζήτηση αναφορικά με το στίγμα που πρέπει να υιοθετήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

tsiplafaz
Ωστόσο, προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει νέες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και έτσι χθες, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του «αριστερού προσήμου» στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προαναφέρθηκε, στην Κουμουνδούρου ήδη αναπτύσσονται προβληματισμοί για την γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορεί οι Ευρωεκλογές να ήταν μία «καθαρή νίκη» -όπως την χαρακτήρισε χθες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας- αλλά ταυτόχρονα η αριθμητική των εκλογών έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε... καθαρά επειδή έχασε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μ' άλλα λόγια, στο 26% ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, στο 26% παρέμεινε και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Δίλημμα

Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγα όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει ηπιότερες θέσεις και να συνεχίσει εντατικά την «στροφή προς τον ρεαλισμό», πυροδοτώντας την διαδικασία της «βίαιης ωρίμανσης», όπως επιτυχημένα την έχει χαρακτηρίσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης.

Στον αντίποδα, πολλοί στην Κουμουνδούρου -που προέρχονται κυρίως από την «λαφαζανική» Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και από μεγάλο κομμάτι της προεδρικής πλειοψηφίας- προειδοποιούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει σε ηπιότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις, τότε θα χάσει την «αριστερή ψυχή» του και θα απομακρυνθεί απ' αυτόν μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που τον επέλεξε ως «αντιμνημονιακό».

Μπρος-πίσω

Πάντως, χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συγκεράσει και τις δύο απόψεις, στέλνοντας εσωκομματικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Από τη μια, δηλαδή, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αριστερός και ριζοσπαστικός, από την άλλη τόνισε ότι το κόμμα του θα απευθυνθεί για συμμαχίες σε όσες πολιτικές δυνάμεις «προωθούν έστω και ένα βήμα την υπόθεση της ανατροπής, την υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας από την παγίδα που των μνημονίων» -δηλαδή όχι απαραίτητα σε δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς

«Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, το ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν, ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν και κυρίως ούτε να μας φοβίσουν», επισήμανε -απευθυνόμενος προς την «Αριστερή Πλατφόρμα» ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι το κόμμα του δε θα γίνει «νερόβραστο και απομονωμένο». «Γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι ορισμένα κέντρα, θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρώο στις πολιτικές θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες. Τους απαντάμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός, πλειοψηφικός και πρωτοπόρος στις συμμαχίες μέσα στην κοινωνία και το λαό», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αφού διαβεβαίωσε τις «αριστερές» φωνές του κόμματός του για την πολιτική και ιδεολογική συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καθησυχαστικός... εκ δεξιών, αφού εμφανίστηκε εξαιρετικά «ανοιχτός» ως προς τις συμμαχίες του κόμματος. Μίλησε, μάλιστα, για την συγκρότηση μίας «πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει αυτοδύναμα τις επερχόμενες εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας» και τόνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι «ανοιχτοί όσο δεν παίρνειστην κοινωνία, στον κόσμο που στενάζει, στον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, στο διαφορετικό, στο διαφοροποιημένο, σε ρεύματα και τάσεις που ακόμα και σήμερα μας αντιμετωπίζουν με ταλαντεύσεις και καχυποψία». «Είμαστε ανοιχτοί όσο δεν παίρνει σε συμμαχίες και συμμάχους που προωθούν έστω και ένα βήμα την υπόθεση της ανατροπής, την υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας από την παγίδα που των μνημονίων. Καμιά ταλάντευση συνεπώς και ως προς το εύρος της συστράτευσης δυνάμεων που απαιτεί η τεράστια ιστορική πρόκληση της ανατροπής», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τους βουλευτές όλων των εσωκομματικών τάσεων... ικανοποιημένους.

ΠΗΓΗ: matrix24.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ