Χωρίς "καθαρή λύση" δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΔΝΤ - Η 15η Ιουνίου ο επόμενος κρίσιμος κόμβος

Χωρίς "καθαρή λύση" δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΔΝΤ - Η 15η Ιουνίου ο επόμενος κρίσιμος κόμβος

15η Ιουνίου είναι ουσιαστικά ο τελευταίος ''κάβος'' που έχει να περάσει η κυβέρνηση και για αυτό το λόγο η πίεση των εταίρων έχει φτάσει για άλλη μια φορά σε υψηλά επίπεδα.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι ''καυτός'' με το Μαξίμου να εξαντλεί όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά που έχει προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη ¨καθαρή λύση¨ και να κεδρίσει, μεταξύ άλλων, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι αλυσιδωτές και η πορεία προδιαγεγραμμένη αφού μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να καλύψει τις ανάγκες της. Σε περίπτωση ¨ναυαγίου¨, στην επερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βρει λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22-23 Ιουνίου.

Η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μέσα στο Eurogroup πως ''εάν υπέγραφα αυτό τώρα θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα'', καταδεικνύει ότι στο Μαξίμου θα ψάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι σαφές πως η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι τέτοια που η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της, να μην προκληθούν εσωκομματικοί τριγμοί, αλλά και να αποδυναμώσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αφήγημά της για εκλογές.

Στην Ηρώδου Αττικού δεν θέλουν να συζητούν το ενδεχόμενο ενός plan b που θα αφήνει θολό το τοπίο του χρέους και παράταση στην αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης δεν προκρίνουν ''μεσοβέζικες'' λύσεις και υπογραμμίζουν πως το ΔΝΤ ή θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ή θα αποκλειστεί εντελώς.

Το βάρος της διαπραγμάτευσης αναμένεται να αναλάβει όλο το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός που θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα από το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφουν την πρόοδο και τις συζητήσεις που υπάρχει σε όλες τις παράλληλες συναντήσεις που πραγματοποιούνται. Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν στο περιθώριο του G7. Θετικά αποτιμούν για άλλη μια φορά τη στήριξη που παρείχε ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς όσο πλησιάζουμε στην 15η Ιουνίου αυτές οι δηλώσεις διαμορφώνουν ένα πολύ καλό κλίμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ