Επαφές Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τον εκλογικό νόμο: Είδε Τσίπρα και Γεννηματά

Επαφές Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τον εκλογικό νόμο: Είδε Τσίπρα και Γεννηματά

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το πρώτο, στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το κλίμα ήταν πολύ χαλαρό, μπροστά στις κάμερες, ενώ και οι δύο πολιτικοί μίλησαν στον ενικό μεταξύ τους.

Ο διάλογος που κατέγραψαν οι κάμερες είναι ο εξής:

Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το μεσημέρι.
Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένα τα βουνά...
Τσίπρας: Πόσο μείνατε; Τι κάνατε;
Μητσοτάκης: Δύο ημέρες Ουάσινγκτον και άλλες 18 ώρες στη Φλόριντα, τα απολύτως απαραίτητα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον πρωθυπουργό συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ.

«Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Γενικά είναι καλή συνήθεια και το νερό και η γυμναστική», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όταν ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν θέλει καφέ ή νερό, εκείνος επέλεξε το τσάι. Την ίδια επιλογή έκανε και ο πρωθυπουργός.

Ένταση σε δηλώσεις Τσίπρα μετά το τετ α τετ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διήρκησε μία ώρα και εξερχόμενος ο κ. Τσίπρας, σε μία σύντομη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά, ενώ απάντησε αινιγματικά και για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρεία της Δημοκρατίας.

Ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τους δημοσιογράφους

Κοινοβουλευτικοί συντάκτες: «Προβληματισμένος κύριε Τσίπρα;»
Τσίπρας: «Είμαι προβληματισμένος, όχι από το κλίμα, αυτό ήταν κανονικό, αλλά από τις εξελίξεις».
Κοινοβουλευτικοί συντάκτες: «Εχουμε πρόεδρο;»
Τσίπρας: ο κ.Μητσοτάκης ζυγίζει τις καταστάσεις
Κοινοβουλευτικοί συντάκτες: Μικρές οι πιθανότητες για τον Προκόπη Παυλόπουλο;
Τσίπρας: Θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επέμεινε στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για πρόεδρο Δημοκρατίας και ανέβασε τους τόνους για τα εθνικά θέματα, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.

Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.

Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Κυβερνητικοί κύκλοι: Ο κ. Τσίπρας είχε διαπραγματευτεί την αμυντική συμμαχία με ΗΠΑ

Έντονα αντέδρασαν κυβερνητικού κύκλοι στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το αίτημά του να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αμυντική συμμαχία Ελλάδος-ΗΠΑ, την οποία είχε διαπραγματευθεί ο ίδιος!

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας», ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης.

Η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η συνάντηση διήρκησε 35 λεπτά και πραγματοποιήθηκε και αυτή στο γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν κυρίως για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο, με την Φώφη Γεννηματά να διευκρινίζει ότι διαφωνεί με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου και θα το καταψηφίσει, όσο η κυβέρνηση επιμένει στο μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
H δήλωση της κυρίας Γεννηματά, μετά την συνάντηση

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους.
Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης.
Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.
Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.
Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τέτοιο θέμα, ούτε η Φώφη Γεννηματά», πρόσθεταν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο διάλογος που είχαν Μητσοτάκης-Φώφη μπροστά στις κάμερες:

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Γεννηματά: Νεράκι
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά που σε είδα ήσουν καταβεβλημένη, τώρα είσαι καλύτερα
Γεννηματά: Ξεκουράστηκα στις γιορτές. Εσύ από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά
Μητσοτάκης: Ενα τριήμερο ξεκουράστηκα στο βουνό, αλλά ήταν αναζωογονητικό
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα. Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, θα το διαπιστώσεις
Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Στις 12:00, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Μία ώρα αργότερα θα δεχθεί την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, τη λεγόμενη ως αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ. Τσίπρας πήρε αυτήν την απόφαση επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, αλλά και επειδή πιστεύει ότι με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Κόλπου, η ψήφιση της συμφωνίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «ολίσθημα και προσβολή για τον Προκόπη Παυλόπουλο την ονοματολογία και τη λογική καλλιστείων που ακολουθεί η κυβέρνηση». Κάλεσε μάλιστα τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος «προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ