Την Τετάρτη η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Την Τετάρτη η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Ξεκινούν την Τετάρτη στη Βουλή οι εργασίες της προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην σκευωρία Novartis.

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της εντός δύο μηνών, ωστόσο, αυτό μπορεί να καθυστερήσει δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της
ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε πως βούληση της Επιτροπής είναι να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμα και αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Είπε πως οι καταγγελίες για παρεμβάσεις πρέπει να ερευνηθούν διεξοδικά από την Προανακριτική.

Τόνισε πως την Τετάρτη η Επιτροπή θα εκλέξει προεδρείο, ενώ αναφερόμενος στους κουκουλοφόρους μάρτυρες τόνισε πως η κουκούλα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απόδειξη της αλήθειας.

«Αύριο ψηφίζουμε το προεδρείο. Η απόφαση (για τη διάρκεια της επιτροπής) που έχει παρθεί από την Ολομέλεια είναι δύο μήνες, αυτό δεν είναι δεσμευτικό, πάντα η ολομέλεια βάζει ένα αρχικό χρονικό πλαίσιο και μετά αν η επιτροπή χρειαστεί παραπάνω ζητά παραπάνω προθεσμία, αναλόγως που αποδεικτικού υλικού που θα έχουμε και των μαρτύρων που θα εξεταστούν. Θα κριθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί» είπε.

Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διπλή διαδικασία υποχρεωτικά γιατί έτσι είναι το άρθρο 86, γίνεται διερεύνηση για τυχόν φυσικούς αυτουργούς από την ίδια τη Δικαιοσύνη που ελέγχει τους εισαγγελικούς λειτουργούς και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε και την τυχόν ηθική αυτουργία όμως υπάρχει και μια αυτοτελή υπόθεση, που είναι η υπόθεση της κας Ράικου που δεν ελέγχεται από οπουδήποτε αλλού, και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες υποθέσεις διότι αυτό το οποίο βλέπουμε σε μια πρώτη ανάγνωση του φακέλου είναι ότι επ’ αφορμή της υπόθεσης Novartis, που ελέγχουμε τον κ.Παπαγγελόπουλο για τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθειες χειραγώγησης, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που θα ελεγχθούν και άλλα αποδεικτικά μέσα που τυχόν υπάρχουν, οποιασδήποτε φύσης αποδεικτικά μέσα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε χρήση των νόμων των οποίων υπάρχουν που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί ακόμα να δίνουν και δυνατότητα που αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η βούληση της προανακριτικής είναι να τα ψάξει όλα, να χρησιμοποιήσει τα πάντα και όλα αυτά που λεει ο κ. Παπαγγελόπουλος, ό,τι έχει ο κ. Παπαγγελόπουλος να το φέρει στην προανακριτική.

«Εμείς οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις καταγγελίες και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Το πρώτο υλικό μας έχει έρθει, μόλις οι εισαγγελείς που κάναν την έρευνα πέσαν επάνω στα πολιτικά πρόσωπα μας στείλανε υλικό. Υλικό θα συνεχίσει να έρχεται ακόμα, αυτή τη στιγμή εξετάζονται φυσικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, θα συλλέξουμε και δικό μας υλικό από όλη τη διαδικασία. Θέλουμε να ελέγξουμε συνολικά αν υπήρξε με κάποιο τρόπο προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και αν τελικά εχουμε αυτή μόνο την υπόθεση ή έχουμε και άλλες υποθέσεις που ενδεχομένως όποιος δεν ήταν αρεστός στην προηγούμενη κυβέρνηση σε όποιο τομέα και να ήταν πολιτικής αντίληψης, επιχειρηματικότητας ή οπουδήποτε είχαν βρει έναν μηχανισμό να λειτουργούν με βραχίονα τη Δικαιοσύνη και κάποιους λειτουργούς. Αυτό όλο πρέπει να το διερευνήσουμε.»

Ερωτηθείς αν η επιτροπή θα καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Στο πλαίσιο που είπα ότι θα εξεταστούν τα πάντα είναι κατά τρόπο σαφέστατο να εξεταστούν και τα άτομα τα οποία συνδέονται αμέσως, τουλάχιστον με το ένα αδίκημα που είναι δυνητική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η 'κουκούλα' δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απόδειξη της αλήθειας, ο τρόπος και η διαδικασία θα βρεθεί.»

Ειδικά για τον κ. Μανιαδάκη τόνισε: «Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις και με ποιες κατευθύνσεις μπήκε προστατευόμενος μάρτυρας ο κ. Μανιαδάκης, που δε έπρεπε να μπει και αν και εφόσον πιέστηκε σε πράγματα και καταστάσεις να πει κόντρα σε αυτό που επιθυμούσε. Αυτό είναι για εμένα το μείζον τα άλλα είναι περιφερειακά που σίγουρα αξιολογούνται. Για εμένα ήταν ξεκάθαρο ότι δεν έπρεπε να μπει γιατί ήταν εμπλεκόμενος, το δεύτερο που ο ίδιος καταγγέλλει αν και εφόσον δέχτηκε πιέσεις πέρα από τους όρους της νομιμότητας να εμπλέξει κόσμο. Από εκεί και πέρα θα αξιολογηθούν και ποιοι ήταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ποιοι είχανε δει το φάκελο της δικογραφίας χωρίς να έχουνε δικαίωμα, όλα αυτά είναι προς διερεύνηση.»

Ποια είναι τα 25 μέλη της Προανακριτικής για τη Novartis

Στην επιτροπή θα μετέχουν 14 βουλευτές από τη ΝΔ. Πρόκειται για τους βουλευτές Θανάση Πλεύρη, Βασίλη Μπούγα, Σταύρο Κελέτση, Γιώργο Κώτσηρα, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Υψηλάντη, Κώστα Καραγκούνη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Παναγή Καππάτο, Στάθη Κωνσταντινίδη, 'Αννα Μάνη -Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής συμμετέχουν επτά βουλευτές. Πρόκειται για τους Δώρα Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Σπύρο Λάππα, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Από το ΚΙΝΑΛ συμμετέχουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS