Δολοφονία Φλόιντ: Νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων -Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Λος Αντζελες, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα

Δολοφονία Φλόιντ: Νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων -Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Λος Αντζελες, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του 46χρονου, Τζορτζ Φλόιντ και απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν χθες Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο αυτού του Αφροαμερικανού.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του-, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

Το θέαμα των διαδηλωτών που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους τροφοδότησε μια αίσθηση κρίσης που ολοένα και αυξάνει στις ΗΠΑ έπειτα από εβδομάδες lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, με τις μειονότητες να πλήττονται περισσότερο.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Στιγμές αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε το συμβάν λέγοντας πώς εάν «αν οι διαδηλωτές παραβίαζαν τον φράχτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλα». Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του. Ο Αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια και Ατλάντα

Το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας. Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται στην πολιτεία Κεντάκι και ιδιαίτερα στη Λούιβιλ, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκλονίζονται από κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη (Μινεσότα, βόρεια) κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Ο θάνατος του Φλόιντ μετατράπηκε σε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας έναντι αυτής της κοινότητας.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ. Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών. Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

Βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών

Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αστυνομικοί με ειδικές εξαρτύσεις για την αντιμετώπιση ταραχών επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν από την περιοχή όπου βρίσκεται αστυνομικό τμήμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους δύο διαδηλωτές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότας, ο Τιμ Γουόλζ, που κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αποτρέψει μια ακόμη νύχτα ταραχών, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές πως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» εάν παραβίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ως τώρα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, που υποστηρίζονται από μονάδες της Εθνοφρουράς, επεδείκνυαν αυτοσυγκράτηση για να μην επιδεινωθεί περισσότερο το κλίμα, αλλά και επειδή ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωναν. Σημειώνεται ότι η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.


«Θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν»

Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ είναι εκτεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σικάγο για δεύτερη ημέρα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και κάποια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.

«Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν», κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS