Τσίπρας: Υπήρχε συζήτηση για τον ορισμό μουφτή από τη μειονότητα πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Τσίπρας: Υπήρχε συζήτηση για τον ορισμό μουφτή από τη μειονότητα πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Διέψευσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι η συζήτηση για την εκλογή μουφτή ξεκίνησε μετά το ζήτημα που έθεσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση που δέχτηκε με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της και «δεν αφορά τον τούρκο πρόεδρο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να επεκταθεί στη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που ορίζει η ελληνική πολιτεία.

«Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα. Θα θέλαμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτός που -δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε βάθος χρόνου- που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί και η μειονότητα ή μέρος αυτής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, «αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε ένα βάθος χρόνου»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές θέσεις και πρέπει να γίνει και να καταλήξει κάπου, ώστε να έχουμε την αντίστοιχη νομοθέτηση «Μακάρι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το αποδεχθούν όλοι», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ