Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Tριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Κυριακή σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς.

Η συνάντηση ήρθε κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πλευράς και στον απόηχο των προκλητικών κινήσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή επιδιώκει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε όλες τις πλευρές για την επόμενη ημέρα προκειμένου, όχι μόνο να μην κλιμακωθεί η κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά να επιλυθούν και τα υπάρχοντα ζητήματα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες». Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως».

Άλλωστε, είχε προηγηθεί και η προετοιμασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία είχα εργαστεί μεθοδικά οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα ο διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γιαν Χέκερ.

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να κάνει διάλογο για όλα τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς, ωστόσο, να δίνει σαφή κατεύθυνση αναφορικά με τις προθέσεις και τις προκλήσεις της κυβέρνησής του εις βάρος της Ελλάδας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα το ενδιαφέρον όλων στρέφεται γύρω από τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ