Tρεις ενεργειακές συμφωνίες υπογράφει ο πρωθυπουργός με το Ιράν [εικόνες]

 ABP6247

Τρεις συμφωνίες ενεργειακής συμφωνίας θα υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο και παράλληλα με τις συναντήσεις που έχει σήμερα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν.

Η πρώτη συμφωνία θα αφορά τη σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια. Η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη και οι εισαγωγές αναμένεται να ξαναρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το Ιράν επιστρέφει κανονικά στην παγκόσμια αγορά και αυξάνει την παραγωγή αργού.

Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών και η τρίτη θα προβλέπει την κατάργηση της θεώρησης στα διπλωματικά διαβατήρια.

Υπάρχει έδαφος οικονομικής συνεργασίας στους εξής τομείς:

Στο εμπόριο, το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΪόντα, ιατρικό εξοπλισμό, καλυντικά, αγροτικό εξοπλισμό, δομικά υλικά και εξοπλισμό κατασκευών, χημικά προΪοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, τις θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), τη διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίεςστην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)


Στον αγροτικό τομέα, ενδιαφέρον έχουν οι υδατοκαλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες. Στην ενέργεια, είναι το πετρέλαιο με προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για το φυσικό αέριο, για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας, ενώ στο ενεργειακό τομέα υπάρχει ενδιαφέρον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - φωτοβολταΪκά.

Στην υψηλή τεχνολογία, εντάσσεται η περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων. Να σημειωθεί και ο τομέας του ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην αγορά του real estate στην Ελλάδα, στον τουρισμό αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία.


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Εσέκ Γιαχανγίρι. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος των επαφών του κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνο-ιρανικών σχέσεων. Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν περίπου 60 έλληνες επιχειρηματίες.

 ABP5845

 ABP6307

tsipras iran

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ