Τελεσίγραφο από Μέρκελ - Το Μαξίμου αρνείται να εξοφλήσει την ΕΚΤ

Τελεσίγραφο από Μέρκελ - Το Μαξίμου αρνείται να εξοφλήσει την ΕΚΤ

Σε καταστροφικό αδιέξοδο οδηγείται η χώρα από δύο πρωτοβουλίες, μία εξωτερική και μία εσωτερική. Η εξωτερική είναι του Βερολίνου και η εσωτερική της κυβέρνησης, σε μία έκρηξη άκρατου λαϊκισμού.

Έτσι η Καγκελλάριος Μέρκελ, η οποία τελεί υπό την πίεση του προεκλογικού κλίματος στη χώρα της έστειλε στο Μαξίμου τελεσίγραφο με το οποίο απορρίπτει οποιοδήποτε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στην αξιολόγηση, με την κατηγορηματική εντολή ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί –και να υπογράψει- όλα όσα απαιτούν οι Θεσμοί να γίνουν, διαφορετικά δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να περιμένει.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει ουσιαστικώς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η αξιολόγηση, όπως αντιθέτως υποστηρίζει το Μαξίμου και όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των δανειστών της. Από την άλλη πλευρά η αρνητική αυτή διάθεση ικανοποίησης των αιτημάτων Τσίπρα ωθεί την κυβέρνηση σε μία τακτική επικίνδυνου λαϊκισμού, όπως προαναφέρθηκε, καθώς φλερτάρει με την προοπτική ενός πιστωτικού γεγονότος, κυριολεκτικώς. Κάτι που δείχνει αδιαφορία –στο όνομα της διάσωσης της απωλεσθείσας αξιοπρέπειας του ΣΥΡΙΖΑ- για τις επιπτώσεις στο εσωτερικό και, κυρίως από τη ζημία που θα προκληθεί στό τόσο αναγκαίο κλίμα σταθερότητας για την οικονομία.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Σε τί συνίσταται η τακτική αυτή; Στην μελετώμενη πρωτοβουλία να μη πληρώσει η κυβέρνηση τα εκ του μνημονίου οφειλόμενα μέχρι το τέλος του έτους!! Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι έναντι των δανειστών προτεραιότητα έχουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε άλλα μέτρα στην κοινωνία. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει την μη εξόφληση του ομολόγου που λήγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι η μη εκπλήρωση της σχετικής υποχρεώσεως δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, όπως στην περίπτωση της μη εξόφλησης ομολόγου που έχει για την παροχή δανείου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προκειμένου δε να μη χρειαστεί να περάσει η σχετική απόφαση από τη Βουλή –κάτι που θα προκαλούσε αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα και δεν είναι επίσης βέβαιο ότι δεν θα σημειώνονταν διαρροές, εν όψει των κινδύνων που μία τέτοια απόφαση συνεπαγεται- το Μαξίμου σκέπτεται να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία όμως θα πρέπει να υπογράψει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Πρόσχημα γι’ αυτό το απονενοημένο διάβημα –τις επιπτώσεις του οποίου φαίνεται να μη λαμβάνει σοβαρώς υπόψιν το Μαξίμου- είναι ότι έχει διαφυλαχθεί χρηματικό απόθεμα για την καταβολή μισθών και συντάξεων και για άλλες, υποτίθεται, ανάγκες της κοινωνίας –την οποία παρεμπιπτόντως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει εξουθενώσει. Άγνωστο παραμένει, όσον αφορά στο ακραίο αυτό παιγνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, ποια αντίδραση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν της μελετώμενης αυτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας έχει προηγηθεί στοιχειώδης συνεννόηση με την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα ή είναι αποτέλεσμα του γνωστού παρορμητισμού της κυβέρνησης.

Πολιτικοί κύκλοι πάντως στους οποίους ετέθη το θέμα προς σχολιασμό υποστήριζαν ότι όποια πρωτοβουλία έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αυτό έγινε μονομερώς και όχι κατόπιν συνεννόησης. Και υπενθύμιζαν την περίπτωση του χριστουγεννιάτικου εφ’ άπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους, το οποίο η κυβέρνηση –και ο πρωθυπουργός βεβαίως- συνέχισαν να το χαρακτηρίζουν 13η , παρά το γεγονός ότι ο ΅Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στους Θεσμούς είχε διαβεβαιώσει όυι η κυβέρνηση θα συμμορθωθεί με τις υποδείξεις τους και ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτό το επίδομα εδίδετο εφ’ άπαξ και ότι δεν επρόκειτο ως ενέργεια να επαναληφθεί.

Υπενθυμίζεται επίσης για όποια αξία έχει ότι πρόσφατα ο κ. Σκουρλέτης, δρων ενδεχομένως ως «λαγός» της μονομερούς αυτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τον Σεπτέμβριο. Ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης του Αντώνη Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος επίσης πρόσφατα έχει κατηγορηματικά δηλώσει –προφανώς βασιζόμενος σε εκτιμήσεις από το εξωτερικό που αξιολογούν την τακτική καθυστέρησης του Αλέξη Τσίπρα- ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει.

Πιστωτικό γεγονός;
Σημειώνεται πάντως για όση αξία έχει και για το ενδεχόμενο να έχει ζητήσει η κυβέρνηση την άποψη ξένων Οικων αξιολόγησης που υποβαθμίζουν τις χώρες που δεν είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις το εξής: Πριν από δύο χρόνια ο Οίκος Standard & Poor’s είχε εκτιμήσει – και ανάλογη ήυταν η εκτίμηση τότε και των Μoody’s- ότι δεν θα θεωρείτο εκείνη την εποχή χρεοκοπία –και άρα πιστωτικό γεγονός- η μη καταβολή της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που ώφειλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τον διεθνή Οίκο δεν θεωρείται ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Την ίδια άποψη όπως προαναφέρθηκε είχαν εκφέρει και οι Moody’s.

Οι Standard & Poor’s είχαν παρατηρήσει τα εξής: «Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές».

Από την άλλη πλευρά η μη εξόφληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα δεν είναι γνωστό αν θα είναι μία τακτική που θα ακολουθηθεί και έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κι αυτό διότι αγνοείται η αντίδραση του Ταμείου το οποίο είναι συνήθως σκληρό στις αντιδράσεις του, ειδικώς μάλιστα καθώς θεωρεί μη δυνάμενη την Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της (sustainability –«βιωσιμότητα») και σε αυτήν την περίπτωση δεσμεύεται από το καταστατικό του να συνεχίσει την δανειοδότηση μιας χώρας.

Αυτό στο οποίο ευελπιστεί η κυβέρνηση όσον αφορά στο ΔΝΤ είναι το Ταμείο να της παράσχει μία παράταση 3-4 μηνών, έτσι ώστε να κατορθώσει η κυβέρνηση να συγκεκτρώσει και κάποια έσοδα, στο μεταξύ από την αναμενόμενη αυξημένη τουριστική κίνηση.

Πάντως ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με πρόσφατες δηλώσεις του προέβλεψε ουσιαστικά και το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, εφόσον δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. «Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Απριλίου, διότι διαφορετικά το άλλο θα είναι στις 22 Μαΐου και στη συνέχεια στις 15 Ιουνίου και εκεί πλησιάζει επικίνδυνα ο Ιούλιος, που πρέπει να γίνουν μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων κοντά στα 7 δισ. ευρώ και είτε δεν θα μπορέσουν να βρεθούν ή θα βρεθούν με αίμα και άμμο.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ