Tι προβλέπει το Νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

voyli2

Στη Βουλή κατατέθηκε τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο με τα ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τέλος πέντε λεπτών για κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ και η επιβολή του φόρου στο κρασί.

Τα μέτρα του νομοσχεδίου είχαν προαναγγελθεί χθες από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη σε συνέντευξη για τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων καθώς και τη δυνατότητα ως τον Ιούνιο του 2016 εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής εντός 30 ημερών από τη λήξη της, χωρίς ο φορολογούμενος να τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με την "Ημερησία" προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια. Καθιέρωση ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη κάθε παιγνίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Με την επιβολή του τέλους υπολογίζεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 350 ? 450 εκατ. ευρώ ετησίως.

2. Ειδικός φόρος στο κρασί. Επιβολή ειδικού φόρου 40 λεπτών του ευρώ σε κάθε λίτρο κρασιού, εμφιαλωμένου ή μη με στόχο πρόσθετα έσοδα 110 εκατ. ώστε να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

3. Ρύθμιση 100 δόσεων. Καθιερώνονται αυστηρότεροι όροι για την αποβολή των οφειλετών του Δημοσίου από τη ρύθμιση. Σήμερα στην περίπτωση που εξοφληθεί ή δεν ρυθμισθεί οφειλή σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση ο φορολογούμενος χάνει την ρύθμιση. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο οφειλέτης χάνει την ρύθμιση εάν οι οφειλές εξοφληθούν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίσταται ληξιπρόθεσμες για το χρονικό διάστημα από 15-12-2015 μέχρι 30-6-2016 και εντός 15 ημερών για το χρονικό διάστημα από 1-7-2016 μέχρι 31-12-2017. Για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 μέχρι 31-12-2017 η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση. Από την 1-1-2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός την νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Εφόσον οι νέες οφειλές υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνο εάν ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία εντός της νόμιμης προθεσμίας.

4. Ανείσπρακτα ενοίκια. Τα εισοδήματα από ανείσπρακτα ενοίκια δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσής του έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή δικαστική απόφαση έξωσης ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν και τα ανείσπρακτα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό της δήλωσης.

5. ΓΓΔΕ. Βελτιώνεται η διάταξη για την απαλλαγή από τις ποινικές ευθύνες των ελεγκτών της ΓΓΔΕ ενώ περιορίζεται η θητεία του νέου επικεφαλής στα δύο χρόνια αντί για πέντε που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Ανατροπές στα γενόσημα

Καταργείται έως το 2018 η προστασία που είχαν μέχρι σήμερα τα φθηνά γενόσημα με τιμή κάτω από 7,8 ευρώ και τα εκτός πατέντας φάρμακα με τιμή κάτω από 12 ευρώ, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ δανειστών και υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα πέσει αντίστοιχα στα 5,5 και 9 ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο, θα υποχωρήσει στα 4 και 7 ευρώ αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα πέσει στα 3 και 4,5 ευρώ, με τελική τιμή προστασίας το 1 ευρώ για γενόσημα και εκτός πατέντας (στο τέλος του 2017). Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν θέμα υποχρεωτικού μηχανισμού αυτόματης επιστροφής ποσών (claw back) από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία, στην περίπτωση υπερβάσεων του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Υγείας δέχτηκε να ισχύσει ο μηχανισμός κλιμακωτά ως εξής: Το 2016, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά από τα 570 εκατομμύρια ευρώ και πάνω, ενώ το "πλαφόν" της δαπάνης ορίστηκε στα 550 εκατομμύρια το 2017 και στα 530 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ