Τετ α τετ Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση στην ψήφο των ομογενών

Τετ α τετ Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση στην ψήφο των ομογενών

Κύκλο συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα πραγματοποιήσει, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βασικό θέμα συζήτησης τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο για την ψήφο των ομογενών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πως στόχος του είναι να υπάρξει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ομογενείς να ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα πληροφορίες κάνουν λόγο πως θα συζητηθεί και το θέμα του μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε βρεθεί προ ημερών στην Αμερική είχε τονίσει σε ομιλία του σε ομογενείς στην Αστορία πως «το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας».

Η πιο σημαντική παρέμβαση

«Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», είχε υπογραμμίσει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Εκανε, δε, ειδική μνεία στον κ. Αντώνη Διαματάρη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά Θέματα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Ομογένειας, ο πρωθυπουργός, είχε σημειώσει ότι πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά «συχνά ήταν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε», ανέφερε στην εκδήλωση στην Αστορία και είπε ότι προσωπικά θέλει συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα προξενεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Οσον αφορά, δε, στην ψήφο των αποδήμων, την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική παρέμβαση ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους ομογενείς.

«Να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο κατοικίας σας, είπε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εκανε μάλιστα λόγο για ζήτημα «κομβικής σημασίας, συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να νομοθετηθεί η ψήφος με κάλπες σε προξενεία ή επιστολική ψήφο, με την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS