Τα μηνύματα του Μητσοτάκη από το Νταβός στον Ερντογάν: Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για τον EastMed

Τα μηνύματα του Μητσοτάκη από το Νταβός στον Ερντογάν: Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για τον EastMed

Η ψυχραιμία και η νηφάλια αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, από την πλευρά της Ελλάδας, δεν παράγει πηχυαίους τίτλους και ορισμένες φορές υπάρχει κριτική στην κυβέρνηση για την ήπια στάση της.

Όμως, η διπλωματία απαιτεί χρόνο προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και κυρίως σωστές κινήσεις, σε μια διπλωματική σκακιέρα οι σταθερές της οποίας μεταβάλλονται διαρκώς.

Τα μηνύματα που φτάνουν από την γερμανική πλευρά τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ βρίσκονται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, χωρίς να έχει προγραμματιστεί μεταξύ τους συνάντηση, αποτυπώνουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα αποτελέσματα του διπλωματικού πυρετού στον οποίο επιδόθηκε η Αθήνα την τελευταία εβδομάδα.

Θετική στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα
Οι θετικές αναφορές της Γερμανίδας Καγκελαρίου για τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Νταβός, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας κ. Καρενμπάουερ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με την διάδοχο της κ. Μέρκελ στο SPD να ακούει προσεχτικά τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για την Λιβύη και τα άκυρα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν και κυρίως η αποκάλυψη της έκθεσης της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου, οδηγούν κυβερνητικές πηγές στο συμπέρασμα ότι βλέπουμε «“διόρθωση” της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας». 

Αξίζει να σημειωθεί πως η νομική επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, σε σχετική γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Επισημαίνει, προπάντων, ότι στο άρθρο 121, παράγραφος 2 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο Θαλάσσης, αποφαίνεται σαφώς ότι τα νησιά ανεξάρτητα του μεγέθους τους, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς, οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διεθνή φόρουμ για να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις έναντι των προκλητικών, συχνά παράνομων και ορισμένες φορές παράλογων, ενεργειών της Άγκυρας. Αυτό συνέβη και στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς την γείτονα με αφορμή την συμφωνία για τον Eastmed και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης που είχε με τον διάσημο καθηγητή Ιστορίας Νάιαλ Φέργκιουσον, σημείωσε ότι «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο», καθιστώντας σαφές ότι η ψύχραιμη στάση της Αθήνας δεν συνεπάγεται υποχώρηση από τις εθνικά συμφέρουσες θέσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS