Τα γκάλλοπ αποκαλύπτουν: Η κοινωνία εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ

asfalistikoτου Νίκου Σίμου

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε όλες τις έρευνες των τάσεων της κοινής γνώμης και που αφορούν αντιστοίχως τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία.

Πρώτον οι κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές τάξεις που διατηρούσαν, καθ‘ όλο το 2015, τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό, έχουν εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι όταν ερωτάται το εκλογικό σώμα για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι αρνητικές γνώμες υπερβαίνουν, σχεδόν πάντοτε το 70%.

Το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ για το ασφαλιστικό αποκάλυψε ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η αυξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε επέκταση της μαύρης εργασίας, ενώ το 55% θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρείται δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Σε 80% ανέρχεται και το ποσοστό εκείνων που δεν δέχονται ότι το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να επιβαρύνει μόνο τους νέους ασφαλισμένους. Ενώ και ένα πολύ υψηλό ποσοστό (64%) εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αρνητικά. Eπιπλέον ενα ποσοστό της τάξης του 62% θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη πορεία, ένα 80% δηλώνει απαισιόδοξο γαι την πορεία των δημοσιονομικών και ένα ποσοστό 79% βλέπει να εξελίσσεται αρνητικά η δική οικονομική κατάσταση.

Γιατί όμως η κοινωνία δείχνει να αποδοκιμάζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η τακτική των καθυστερήσεων -τα αποτελέσματα των οποίων τα είδαμε το 2015 έχουν φοβήσει του πολίτες, οι οποίοι διαβλέποιυν με τρόμο ότι υπάρχει κίνδυνος να βιώσουν τις ασφυκτικές καταστάσεις που οδήγησαν και στο δημοψήφισμα.

Σήμερα οι δυνάμεις αυτές που τον ανέδειξαν στη διακυβέρνηση της χώρας εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερή βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εικόνα που καταγράφεται σήμερα στην τάση του εκλογικού σώματος δεν καταφέρνουν να την αλλάξουν τακτικιστικοί ελιγμοί όπως λ.χ. η αλλαγή το εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, ως δόλωμα προς τα μικρά κόμματα ή η επίμονη δημιουργία εχθρών προς αντιμετώπιση. Στην πρώτη περίπτωση –αυτήν δηλαδή της αλλαγή του εκλογικού νόμου- λίγοι είναι αυτοί που «θα τσιμπούσαν» το δόλωμα. Κι αυτό διότι ούτε τόσο άδολη θα είναι η αναλογική αυτή ώστε να την ψηφίσει π.χ. και το ΚΚΕ ούτε και τόσο πιο πολύ διαφορετική από την ισχύουσα σήμερα, ω΄στε για τους μικρότερους να θεωρείται ελκυστική. Όπως δε προβλέπεται τόσο από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων όσο και από συζητήσεις μέσα στην Βουλή, δύσκολα θα περάσει η αλλαγή, εν πάση δε περιπτώσει δεν θα περάσει στο κοινοβούλιο με τον απαιτούμενο αριθμό των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η αναλογική στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την οποία ούτως ή άλλως έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση, είτε ως σχέδιο τρομοκράτησης, γενικώς των βουλευτών και, κυρίως των δικών της, είτε ως έξοδο ηρωϊκής διαφυγής.

Με το πλεονέκτημα της συσπείρωσης
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπό τον νεοεκλεγέντα αρχηγό βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, με βάσει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ως κόμμα, το οποίο επιβεβαιώνεται από την εκλογική της παρουσία την τελευταία πενταετία. Το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι άλλο από την εντυπωσιακή συσπείρωση την οποία εμφανίζει και η οποία αντιδιαστέλλεται από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ των προηγουμένων μηνών ή και ετών, δεδομένου ότι (α) οι λαϊκές δυνάμεις που συσπειρώνονταν στο κόμμα αυτό της Αριστεράς ήσαν περιστασιακές (β) οφείλονταν στην αντίδραση της κοινωνίας προς τα άλλα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα και, (γ) εν πάση περιπτωσει δεν ήταν ιδεολογικά αριστερές δυνάμεις.

Πράγματι κανένα άλλο κόμμα δεν εμφανίζει πυρήνα ψηφοφόρων συμπαγή στα ποσοστά του 28%, διότι όπως προαναφέρθηκε του ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι που προτίμησαν το κόμμα αυτό –πην του βασικού του πυρήνα- ήσαν εξ αντιδράσεως και γι’΄αυτό με ημερομηνία λήξεως. Το ΠΑΣΟΚ περίπου εξαϋλώθηκε και μόνο το ΚΚΕ έχει σταθερά αλλά χαμηλά πλέον ποσοστά. Και η διατηρούμενη αυτή γαλάζια συσπείρωση είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας ανεφύησαν δύο νέα κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Το γεγονός αυτό για πολλούς σημαίνει, πέραν της πολυσήμαντης διαπίστωσης της συσπείρωσης αυτής, ότι η ΝΔ θα μπορούσε να επαναπροσελκύσει ψηφοφόρους από τα κόμματα αυτά, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις τάξεις ψηφοφόρων της ΝΔ που την εγκατέλειψαν.

Αναγκαίες εισροές
Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων είναι ότι την συσπείρωση της ΝΔ από τον συμπαγή της πυρήνα μπορούν να την ενισχύσουν εισροές από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μόνο, πιστεύεται ότι θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να παγιώσει μία εκλογική πρωτιά, δεδομένου ότι κανείς δεν μιλάει πλέον για αυτοδυναμίες. Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι δεν αρκεί η επιστροφή κάποιων εκ των παλαιών ψηφοφόρων της ΝΔ στις τάξεις της καθώς δημοσκοπικώς κρίνεται ότι συνιστούν ενισχυτική, ασφαλώς, αλλά όχι «κρίσιμη μάζα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ