Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Την σαφή καταδίκη της Τουρκίας και την απερίφραστη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου αναμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο δείπνο των ηγετών απόψε το βράδυ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βράδυ, στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως το έκανε στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλτ Τουσκ.

«Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου (και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου), ζητάμε «ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η 'ομπρέλα' αυτής της συνόδου κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα» συμπλήρωσαν, ενώ μετά από σχετική ερώτηση για τη στάση του ΟΗΕ πρόσθεσαν: «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Ανέφεραν επίσης, ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. «Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», υπογράμμισαν.

Επιπλέον, είπαν ότι σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ένα βασικό θέμα είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και η ανακοίνωση της επιτροπής για την πράσινη ατζέντα. «Ο πρωθυπουργός έχει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και έχει θέσει πιο προωθημένους στόχους για τη δεκαετία 2020-2030», ανέφεραν, υπενθυμίζοντας την εξαγγελία για κατάργηση της χρήσης πλαστικούς μιας χρήσης μέχρι το 2021, όπως και της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι το 2028.

Συμπλήρωσαν ότι χρειάζεται δίκαιη μετάβαση και απαιτούνται πόροι, κάτι που θα θίξει ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυσης των περιοχών που θίγονται, όπως η δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος στην Ελλάδα.

 

Απαισιοδοξία για συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα συζητηθεί και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. «Η χώρα μας βίωσε δέκα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης και υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορεί να πάρει κανείς» υπογράμμισαν, ενώ σημείωσαν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, ίσως αύριο να γίνει συζήτηση και για το Brexit. Ειδικότερα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για συμφωνία, καθώς κάθε χώρα βάζει ψηλά τον πήχυ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα που έχει την ανάγκη επενδύσεων, σημειώνει ότι αυτές χρειάζονται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.


Αύριο, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Tύπου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS