Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έθεσαν στους 27 το θέμα της Τουρκίας - Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρές κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έθεσαν στους 27 το θέμα της Τουρκίας - Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρές κυρώσεις

Με δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου στην ατζέντα της, όπως είναι η προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομίων μέσω των κονδυλίων που θα μοιραστούν την επόμενη επταετία καθώς και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οπόιος αναμένεται να δώσει διπλή μάχη, διεκδικώντας, αφενός, κοινοτικά κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 28 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και, αφετέρου, συμφωνία σε κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ηγέτες για τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα να διεκδικεί κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Το θέμα, μάλιστα, τέθηκε πριν καν να ξεκινήσει η συζήτηση για το ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

 

 

https://twitter.com/BarendLeyts/status/1284053917165391872

 

 

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε τα εξής:

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.
Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει διπλή σκληρή μάχη, διεκδικώντας, αφενός, κοινοτικά κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 28 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και, αφετέρου, συμφωνία σε κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

 

Μακρόν: Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία». Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν τη βάση για συμφωνία, «οι επόμενες ώρες είναι απολύτως καθοριστικές για την επίτευξη των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας τόνισε «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Εσθονός πρωθυπουργός: «Ώρα για συμβιβασμό»

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρωθυπουργός της Λετονίας: Θέλουμε ένα αποτέλεσμα
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS