Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Οι 2 επιστολές του ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Οι 2 επιστολές του ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Κορυφώνει η Αθήνα τις διπλωματικές κινήσεις για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρώτη έχει αποδέκτη των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όλες τις συγκυρίες που παρουσιάζονται, εξ ου και η απόφαση για την δεύτερη επιστολή. Τον Δεκέμβριο η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική». Η κίνηση της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει «τους κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των κινήσεων της Τουρκίας», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή.

Τι περιλαμβάνουν οι επιστολές στον ΟΗΕ

Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρεται επίσης η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών- την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρήματα της Ελλάδας και ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, με στόχο η ρητή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Συνάντηση Δένδια με στελέχη της αντιπολίτευσης
Το μεσημέρι, στις 13.30, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις κινήσεις τις κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο.

Πρόθεση είναι να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να καταστεί σαφές ότι απαιτείται να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα και να μην μπουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον κριθεί σκόπιμο, όμως η κατάσταση αυτή την στιγμή δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS