Σχέδιο Μαξίμου τριών επιλογών

Σχέδιο Μαξίμου τριών επιλογών

Σε μία περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικώς στο χείλος του γκρεμού και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε πολιτικά παιγνίδια που στόχο έχουν την παραμονή στην εξουσία αλλά και την εξασφάλιση ρυθμιστικού ρόλου στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μαξίμου έχει καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο των εξής τριών επιλογών:

Η πρώτη επιλογή, στην περίπτωση που θα βρεθεί εν όψει της ανάγκης ενός τέταρτου Μνημονίου να αφήσει την καυτή πατάτα στα χέρια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την επίσπευση των εκλογών.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνει εκλογές το 2018. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού είναι να έχει προηγηθεί το κλείσιμο της αξιολογησης, να έχουν καταβληθεί τα λεφτά των δόσεων, έτσι ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου στους δανειστές. Συγχρόνως με τις οικονομίες που έχουν γίνει λόγω της τακτικής να μη πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό αλλά και την καλή πορεία, όπως πιστεύεται, των εσόδων της τουριστικής περιόδου, εξασφαλίζει η κυβέρνηση –όπως εκτιμά- κάποιες οικονομικές ανάσες μέχρι την άνοιξη του 2018. Οπότε μπορεί να αποφασίσει την διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να διατηρήσει ένα εκλογικό ποσοστό που εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστικό ρόλο.
Η συγκεκριμένη επιλογή πάντως, ειδικώς ως προς το πολύ σημαντικό θέμα των εσόδων από την μόνη βιομηχανία που μας έχει απομείνει, δηλαδή τον τουρισμό, διατρέχει τον κίνδυνο να ακυρωθεί από εξ ανατολών γεγονότα και ιδιαίτερα την πρόθεση της Τουρκίας –όπως το έκανε ήδη με δηλώσεις αξιωματούχων της- να προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα, με ροές μεταναστών.

Η τρίτη επιλογή είναι, τηρουμένων των παραπάνω προύποθέσεων της δεύτερης επιλογής, να προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να εξαγοράσει χρόνο και να εξαντλήσει τα περιθώρια παραμονής του στην εξουσία μέχρι το 2019, έτσι ώστε την εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχει συμφωνήσει να ισχύσουν από το 2019 και μετά να τα επωμισθεί η Νέα Δημοκρατία.

Και οι τρεις επιλογές βεβαίως έχουν συγκεκριμένο πολιτικό ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτές που τείνουν στην παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία, παρά την φθορά που ήδη υφίσταται και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όμως κατά την αντίληψη που επικρατεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκτιμάται ότι στον αντίστοιχο χρόνο που το κυβερνών κόμμα θα υφίσταται φθορά, θα «λαχανιάζει» και η Νέα Δημοκρατία, η οποία ζητεί συνεχώς εκλογές.

Εκδούλευση στην Μέρκελ!
Του σχεδίου αυτού των τριών επιλογών δεν είναι άσχετη η πληροφορία εκ Γερμανίας που αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δια της καθυστερήσεως που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας κάνει εκδούλευση στο Βερολίνο και στην Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες αυτές από την Γερμανία αναφέρουν ότι η κυβερνηση προσποιείται ότι ακόμη διαπραγματεύεται έτσι ώστε να φαίνεται ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Κάτι που διευκολύνει την γερμανική κυβέρνηση και την Καγκελλάριο, καθώς η Γερμανία δέχεται πλέον ιδιαίτερη πίεση από τις ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί «βιώσιμο». τυη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα, προκειμένου να μην επωμισθεί η Γερμανία όλο το βάρος της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Δηλαδή σε βάρος των δικών τους φορολογουμένων. Όμως το ΔΝΤ επιμένει στο κούρεμα προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει, διότι διαφορετικά τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου υπέχουν ποινικές ευθύνες σύμφωνα με τον Κανονισμό του, αν χρηματοδοτούν χρέη χώρας που αδυνατεί να αποπληρώσει (sustainability).

Έτσι όμως –δηλαδή με την ελληνική τακτική- καθυστερεί και η συζήτηση για κούρεμα του χρέους, το οποίο θα είχε απολύτως δυσμενείς επιπτώσεις για το κόμμα της Μέρκελ αν η σχετική συζήτηση γινόταν πριν από τις γερμανικές εκλογές. Υπενθυμίζεται σχετικώς ότι η πλειοψηφία της γερμανικής κοινωνίας πρόσφατα εκφράστηκε αρνητικά, σε σχετική δημοσκόπηση (δημοσιεύτηκε στο Stern) για την βοήθεια προς την Ελλάδα, με την προτίμηση να φύγει η χώρα μας από την ευρωζώνη, να υπερτερεί.

Στο πλαίσιο αυτό της νέας τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετήσει κανείς και την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει ηθικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος είναι όπως με την ανάδειξη ηθικής τάξεως θεμάτων, όπως η περίπτωση της Νοβάρτις, να επηρεάσει την κοινωνία και έτσι να περιορίσει τα εκλογικά της ποσοστά, αφού δεν μπορεί να περιορίσει την εκλογική της πρωτιά, όπως δείχνει και η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ σε όλες της δημοσκοπήσεις. Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου πιστεύει ότι θα μπορέσει να κλείσει την ψαλλίδα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανοίγει συνεχώς. Εξ ου και η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Νοβαρτις την οποία βεβαίως αποδέχτηκε αμέσως η Νέα Δημοκρατία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ