Συνάντηση Τσίπρα με Μπάιντεν στο Νταβός

Στο Νταβός της Ελβετίας αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με περίπου 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 40 ηγέτες και ορισμένες διασημότητες από τον χώρο του θεάματος.

Για την ασφαλή μετάβασή του στο φόρουμ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, όπου ανήρτησε μια φωτογραφία από το χιονισμένο τοπίο καθώς εισερχόταν στο χώρο που πραγματοποιούνται οι σχετικές εργασίες.

«Φτάσαμε στο Νταβός, όπου θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση», έγραψε σχετικά συνοδεύοντας την εικόνα που αποτύπωσε με τον φακό του.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Το Μαξίμου αναφέρει ακόμα ότι όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης για τα ενεργειακά και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο αντρών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

 ABP5640

 ABP5560

Επαφές με Μοσκοβισί, Γκάμπριελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε και Λιου


Τα θέματα που θα συζητηθούν στο φόρουμ είναι η αύξηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία τα προσεχή χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις με πρώτη την τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η πρόοδος της ιατρικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε συνάρτηση με την έξαρση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Ωστόσο στο Νταβός μεταφέρεται και η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας.

Ο κ Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, την οικονομική κρίση, την εξωτερική πολιτική, τη συνεργασία με άλλες χώρες και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του στο Νταβός, επιδιώκει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ενστάσεις των εταίρων για το Ασφαλιστικό.

 

Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στις 20.00, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ. Για σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Για την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένες οι πιο κρίσιμες ίσως συναντήσεις του πρωθυπουργού, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ με τον Σόιμπλε πέρα από την συμμετοχή τους στο στρογγυλό τραπέζι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ