ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης για Eastmed: Επιστέγασμα ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας

Mε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της υπογραφής για τον αγωγό Eastmed μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Είναι μια ιστορική μέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Αναστασιάδη.

«Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Οπότε, Πρόεδρέ μου, και πάλι καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε ο κ. Μητσοτάκη.

Απαντώντας, ο Νίκος Αναστασιάδης θύμισε μια ρήση που λένε στην Κύπρο: «Λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία. Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.»

Οι Τούρκοι πάντως συνεχίζουν να προκαλούν σε όλα τα επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα «θα καταστρέψει τα παιχνίδια τους» (σ.σ. αναφερόμενος στη συμφωνία των τριών χωρών), επαναλαμβάνοντας ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προκλήσεις και στο Αιγαίο, όπου τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

 

Tο απόγευμα υπογράφεται η συμφωνία

Η συμφωνία θα υπογραφεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 18:30 από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη. Παρόντες θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάδη.

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. 

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS