Στο μικροσκόπιο ξένων μυστικών Υπηρεσιών οι προκλήσεις της Άγκυρας σε νησιά και Θράκη

tourkiko polemiko 2Η έντονη προκλητικότητα των Τούρκων που προς το παρόν εξαντλείται σε φραστικές διεκδικήσεις του ελληνικού χώρου και οι συνεχείς παραβιάσεις έχουν ανησυχήσει μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποστείλει στελέχη των Υπηρεσιών Πληροφοριών τα οποία με συνεχείς επαφές στην χώρα μας επιδιώκουν να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη γύρω από εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με κυρίαρχο αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ενδιαφέρον των ξένων κρατών δεν εξαντλείται στις συνήθεις επαφές των διπλωματικών αποστολών τους με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά έχουν εμπλοκή και ξένες Μυστικές Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αυξήσει τις επαφές τους με Έλληνες πολιτικούς που έχουν γνώση των θεμάτων αυτών.

Ειδικότερα τα στελέχη των ξένων Υπηρεσιών, με την εξειδίκευση που έχουν και τον τρόπο «αποκρυπτογράφησης» των συνθηκών που τους εξιστορούνται, επιδιώκουν να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες απόψεις –συμπληρωματικές των διπλωματικών εκτιμήσεων- όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Και κυρίως να ανιχνεύσουν πόσο θεμελιωμένες είναι οι ελληνικές ανησυχίες για την επιβουλή από τουρκικής πλευράς τόσο των ελληνικών νησιών όσο, κυρίως, της Θράκης, ειδικώς μετά την επίσημη, πλέον τοποθέτηση Ερντογάν, όχι απλώς μία φορά, της απαίτησης-αιτήματος για αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάννης που έχει προσδιορίσει τι ανήκει σε κάθε χώρα από εδαφικής πλευράς.

Διπλωματικοί κύκλοι διερωτώντο μήπως η διερεύνηση, γενικώς, των δεδομένων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει να κάνει και με «καραμπόλες» στη διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ενδεχομένως να συνεπαγόταν παράπλευρες απώλειες για την χώρα μας. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης που προβλέπει και το τι από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης ανήκει στην Τουρκία, κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα, τότε, κυβέρνηση της Τουρκίας. Κάτι ανάλογο επιδιώκει τώρα ο Ερντογάν.

Η ανησυχία των ξένων –ευρωπαίων και αμερικανών-προκαλείται από το γεγονός ότι οι έκρυθμες συνθήκες στην Μέση Ανατολή δεν επιτρέπουν το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στην ανατολική Μεσόγειο, που θα προκαλείτο από μια νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα μετά από ένα θερμο επεισόδιο. Μία νέα ανωμαλία εξετάζεται και υπό το πρίσμα των νέων απόψεων που έχει εκφράσει για το ΝΑΤΟ ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, καθώς ένα θερμό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποδυνάμωνε την νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τόσο στην Ευρωπαίκή Ένωση όσο και στην Ουάσινγκτον έχουν αρχίσει να θεωρούν ανεξέλεγκτο τον Ερντογάν, μετά την ειλημμένη απ’ ό,τι φαίνεται απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος, καθώς εκτός από την ίδρυσή του στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, υπάρχουν και περί τα 15 εκατομμύρια Κούρδων που ζουν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δε που τους ανησυχεί είναι η πιθανότητα ενός αντιπερισπασμού, ειδικώς μάλιστα στην Θράκη, όπου δρά σχεδόν ανεξέλεγκτο το τουρκικό Προξενείο, επιδιώκοντας να παγιώσει στους μουσουλμάνους, αλλά ελληνικής ιθαγένειας, κατοίκους της περιοχής κλίμα και συνθήκες τουρκικού αλυτρωτισμού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ