Στενεύουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση

Στενεύουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση

Ορόσημο για τις εξελίξεις σε σχέση με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης αποτελεί για την κυβέρνηση η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ καθώς τότε αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του Ταμείου. Τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να πάρει και την απόφαση υποχώρηση και νέα μέτρα ή ρήξη και εκλογές. 

Το Μαξίμου δείχνει να αναζητά το κλείσιμο της αξιολόγησης με κάθε τρόπο και μάλλον ετοιμάζεται να αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμών. Απόδειξη είναι ότι ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν διέψευσε το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, παρά επέλεξε να απαντήσει μέσω ελιγμών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για μείωσή του».


Σε συναγερμό βρίσκονται και στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς περιμένουν ότι το ΔΝΤ θα κρίνει ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, πετώντας έτσι και το «μπαλάκι» στην Ευρώπη για να βρει λύσεις ώστε να μετάσχει ξανά με λεφτά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται όμως πως η πίεση του ΔΝΤ στους δανειστές για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από εκείνους στη χώρα μας, ως πίεση για ακόμα μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας.

Η στάση της Γερμανίας
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες για υπερβολικά σκληρές απαιτήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το Spiegel Online επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters. Σε εκδήλωση χθες στο Ζαρμπρίκεν o κ. Σόιμπλε επέρριψε στην Αθήνα ελλιπή διάθεση για συνεργασία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Είμαι πολύ γενναιόδωρος», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών προσθέτοντας ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες: «Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο». Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων, υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.
Ο ίδιος τόνισε πάντως πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση. «Αν η Ελλάδα επανειλημμένως δεν κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει, αυτό δεν θα δουλέψει», είπε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ