Σταϊκούρας: Οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης - Τι είπε για τον προϋπολογισμό

Σταϊκούρας: Οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης - Τι είπε για τον προϋπολογισμό

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2020 και άλλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση παρουσίασης έρευνας «Προϋπολογισμός των Πολιτών» από ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Προϋπολογισμός του 2020, έχει ως στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών και καλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

«Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο δείκτης εμπιστοσύνης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο από το 2007. Αυτό σημαίνει, ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας. «Πολλοί, πριν από κάποιους μήνες, υποστήριζαν ότι δε θα μειωθούν οι φόροι το 2020. Όμως μειώνονται» συμπλήρωσε.

Σταϊκούρας: Θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ως τώρα δράσεις της κυβέρνησης, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και υπερασπίστηκε τη «μη ταξική πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, προχωρώντας σε ελαφρύνσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πιο αδύναμα και μικρομεσαία στρώματα.

«Δε μας αρκεί να αυξήσουμε τον όγκο του πλούτου της χώρας, θέλουμε να έχει στέρεα χαρακτηριστικά η ανάπτυξη και θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Πρέπει όλοι μαζί πολιτικό σύστημα και κοινωνία να συγχρονιζόμαστε και να πάμε μπροστά τη χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε τη χώρα πιο ψηλά».

Το σχόλιο Σταϊκούρα για την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθεί και πόσο η εισφορά αλληλεγγύης, ο υπουργός απάντησε ότι το πόσο και το πότε θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών μέσα στο τρέχον έτος.

«Είμαστε ακόμη στον Ιανουάριο. Αυτό που ισχύει, είναι η δήλωση που έχει κάνει και ο κ. πρωθυπουργός και εγώ. Όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020 - και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος – θα προχωρήσουμε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόσο, το πότε, θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και από την ασφάλεια επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σε άλλη αναφορά του, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία της κυβέρνησης από άλλες στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλεονασμάτων.

«Υπάρχουν δύο συλλογιστικές. Η μία είναι μαζεύω και μετά και πάω και δίνω. Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος αυτός διανέμεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν στο τέλος του χρόνου να δώσουν κάποια χρηματικά ποσά. Εμείς ακολουθούμε άλλη τακτική. Ήρθαμε και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Σε όλη την κοινωνία. Μετά μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πάμε να πείσουμε τους θεσμούς, όταν δημιουργείται υπερπλεόνασμα να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, όχι να προσπαθούμε να αποδείξουμε αν είμαστε στο 3,5% ή στο 3,6%», είπε επίσης.

Σταϊκούρας: Τέλος Φεβρουαρίου οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι τελικές του διατάξεις θα παρουσιαστούν στο τέλος του άλλου μήνα. «Θέλουμε να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση σε αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση η χώρα στο νομοθετικό επίπεδο, αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα. Οι διατάξεις εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Σε σχέση με την αξιοπιστία των στοιχείων, ο υπουργός σημείωσε πως η διαφάνεια του ελληνικού Προϋπολογισμού είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, και αυτό είναι μια επιτυχία για τη χώρα. «Έχουμε κάνει τρομερή δουλειά την τελευταία δεκαετία για τη διαφάνεια, και αυτό είναι πέρα και πάνω από κόμματα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS