Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

thleorash kamera

H κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον στα άκρα όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, με τις εξελίξεις από εδώ και πέρα να αναμένονται με τη μορφή "καταιγίδας".

Με τη δεδομένη αρνητική στάση της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ και την κυβέρνηση να ετοιμάζει νόμο-γέφυρα παρακάμπτοντας το ΣτΕ και δίνοντας στα προσωρινές βεβαιώσεις για τα κανάλια το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να πάρει φωτιά.

Ρύθμιση-γέφυρα από την κυβέρνηση
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισαν στον ΣΚΑΪ ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.

Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν δικολαβικά ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.

Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 5 το απόγευμα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στη Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίσης, το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Η πιθανότητα σύστασης ΕΣΡ
Πάντως υπάρχουν και σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση του ΕΣΡ. Για παράδειγμα το πιο βασικό, προκειμένου να υπάρξει και η στήριξη της αντιπολίτευσης είναι να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών τηλεοπτικών αδειών, όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την υποψηφιότητα (πρόταση της κυβέρνησης) του Βύρωνα Πολύδωρα και το ξεκάθαρο «όχι» από την αντιπολίτευση, θα πρέπει η η κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για τον διορισμό του και να συζητηθούν από μηδενική βάση, άλλες υποψηφιότητες για την σύνθεση του συμβουλίου, που θα είναι αποδεκτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού προέβλεπε μόνο τέσσερις άδειες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ