Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε

Ο μεγάλος Γερμανός πολιτικός μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά στην τελευταία συνάντευξή του ως υπουργού Οικονομικών πριν αναλάβει τα «ηνία» της γερμανικής Βουλής.

«Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. 'Ήτοι, εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα και υπακοή στον Νόμο. Δηλαδή στο πρωτογενές και παράγωγο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι δεν δόθηκε μείωση του χρέους σαν αντάλλαγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή οι Ευρωπαίοι «έβλεπαν» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται. «Τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά» είπε ο κ. Σόιμπλε, και συνέχισε: «Πράγματι, κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή και κηρύσσονται νέες εκλογές. Ο δε Τσίπρας, αυτό μου το είπε σε προγενέστερη στιγμή όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Aποκάλυψε ότι είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο η Ελλάδα να πάρει μικρό time out από την νομισματική ένωση, κάτι το οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν αποδέχτηκε.

Αποκάλυψε επίσης, ότι είχε διαφωνήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι δεν θα ήθελε να είχε αναγκαστεί να επιβάλλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία. 

Το εξάμηνο Βαρουφάκη

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, την δημιουργική.... ασάφεια του κ. Βαρουφάκη και τη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης. «Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση [...] Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση». Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ήταν, σε εκείνη την χρονική περίοδο, προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο σχεδόν του Eurogroup, έβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν είχε καμία διάθεση να ακολουθήσει το Δίκαιο της Ε.Ε. «Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν υπέστη καμία τιμωρία από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις δημοσιεύτηκαν, καθώς η χώρα μας εκλήθη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλα κράτη-μέλη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν με μεγαλύτερο, δημοσιονομικό και - κυρίως πολιτικό- κόστος.

Κάναμε λάθη με την Ελλάδα

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ