Σε Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση Novartis

Σε Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση Novartis

Με ευρεία πλειοψηφία 173 «υπέρ» και 83 «κατά» σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών (1 λευκό / 4 άκυρα) εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά τις καταγγελίες περί αθέμιτων παρεμβάσεων στην υπόθεση της Novartis, όσον αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις.

Aρχικά ανακοινώθηκε πως η Βουλή με 172 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 άκυρα κι ένα λευκό αποφάσισε στη 01:25 το πρωί της Τετάρτης την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τεσσάρων ποινικών αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Όμως, λίγο πριν τις 02:00 το πρωί, έγινε γνωστό ένα αδιανόητο αλαλούμ! Κι αυτό διότι ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, προφανώς λόγω κάποιου λάθους στην προσμέτρηση των ψήφων!

Τελικά όπως έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα ήταν 173 ψήφοι υπέρ της παραπομπής, 83 κατά, ένα λευκό και τέσσερις άκυρες ψήφοι.

Παρά και την αγωνιώδη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με καμία προσπάθεια ωστόσο να αντιληφθεί την συνταγματική διαδικασία που επιβάλλεται για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλο σε Προανακριτική Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καλύψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μιλώντας για «τόλμη» από την πλευρά του, προκειμένου να αναδείξει το σκάνδαλο Novartis, παραλείποντας ωστόσο ότι κατέρρευσαν οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων και αντιπάλων τους.

Πρόσθεσε δηκτικά ότι η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης επειδή «ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis» αποτελεί χατίρι του Κυρ. Μητσοτάκη στον Αντ. Σαμαρά. «Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι δυο φορές δειλός που δεν παραπέμπει κι εμένα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι ακόμα κι αν είναι υπαρκτή η σκευωρία, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν θα μπορούσε να την είχε στήσει μόνος του. «Με εξαιρείτε από την Προανακριτική για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και το διεθνή εξευτελισμό» συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας.

Στην προσπάθειά του ωστόσο να αναπτύξει μια γενική ρητορική για «επιχείρηση σκευωρίας εις βάρος του Παπαγγελόπουλου» μίλησε για δειλία καταγγέλλοντας την απουσία του πρωθυπουργού και  των υπουργών από την Ολομέλεια, ενώ για άλλη μια φορά σε ρόλο ν «Ιφιγένεια» που επιθυμεί να θυσιαστεί κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι δειλός και με εξαιρεί για να μην διασυρθεί» 

 «Ο κ.Τσίπρας δεν κατανοεί τις αρχές της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα» ήταν η απάντηση του Σπυρίδωνα Λιβανού προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του θύμισε τους λόγους που «απουσιάζει» η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο σύστησε στον κ. Τσίπρα να διαβάσει.

Παπαγγελόπουλος : Θα μετατρέψω τους κατήγορους σε κατηγορούμενους

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τον εαυτό του από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή. «Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους» είπε, βλέποντας... σκευωρία και υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι Τσίπρας», καταγγέλλοντας ότι η σκευωρία έχει σκοπό να τον μετατρέψει σε… «λεκέ» για τον Αλέξη Τσίπρα.

 «Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

 «Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

 Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται.

 Κατήγγειλε, επίσης, ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή, δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιαδήποτε ενοχή του για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία. Μάλιστα, προανήγγειλε προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για να προστατευθεί.
 Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή κανένας Υπουργός να μην κάτσει στα Υπουργικά έδρανα, στη λογική του σεβασμού σε μια ξεκάθαρα κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να μη μεταδοθεί το μήνυμα μιας ακόμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεννηματά: Ο Ρασπούτιν ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι ο περιβόητος πια Ρασπούτιν ήταν η κορυφή του παγόβουνου κι ο συντονιστής ενός ολόκληρου συστήματος παραεξουσίας μέσα στους κόλπους του εισαγγελικού, κυρίως, σώματος. Μίλησε για το «σύστημα Ρασπούτιν» που παραμένει ακόμη ζωντανό και συντηρεί το τοξικό κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει.


Πλεύρης: "Ανοιχτό το κατηγορητήριο" 
Ανοιχτό ενδεχόμενο για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για άλλα πρόσωπα πέρα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου άφησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής Θανάσης Πλεύρης. «Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε προανκριτική». Όμως ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν και να εξεταστούν από την προανακριτική και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. «Θα εξεταστούν όλοι, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες να το κάνουμε».

Τσίπρας – Λάππας υπερασπιστές του Παπαγγελόπουλου

Την υπεράσπιση του Δ. Παπαγγελόπουλου ανέλαβαν από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα.

Επιχείρησαν να μιλήσουν για σκάνδαλο, χωρίς φυσικά να κάνουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και ιατρικό προσωπικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα δεν παραδέχθηκε την μεγάλη «πατάτα» του κ. Παπαγγελόπουλου όταν κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου μιλούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ποτέ η χώρα σχετικά με την υπόθεση Novartis, που τελικά αποδείχθηκε… φούσκα, αλλά  αντίθετα μίλησε για το θάρρος του κ. Παπαγγελόπουλου να καταγγείλει το σκάνδαλο. Προφανώς, ο πρώην πρωθυπουργός εννοούσε την προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου να αναδείξει την εμπλοκή πολιτικών του αντιπάλων σε ένα σκάνδαλο που αφορούσε τον ιατρικό χώρο και που ήδη είχε αναδειχθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε για άλλη μια φορά το ήθος του, μιλώντας για παρωδία και καταγγέλλοντας την στάση της κυβέρνησης και των υπουργών της να μην βρίσκονται στα υπουργικά έδρανα, αλλά στα βουλευτικά. Του ήταν αδύνατο να αντιληφθεί τον συμβολισμό της κίνησης αυτής, γιατί άλλωστε έγινε για λόγους που καταδεικνύουν , ότι πρόκειται για μια διαδικασία, για την οποία αποφασίζει η Βουλή-όπως ορίζει το Σύνταγμα-και δεν είναι προϊόν κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Επίσης, προσποιήθηκε ότι «ξέχασε» πως ο πρωθυπουργός απουσιάζει σε ταξίδι, και κατήγγειλε την απουσία του από την αίθουσα της Βουλής. Του ήταν επίσης αδύνατον να αντιληφθεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να παραπέμψει και τον ίδιο σε προανακριτική επιτροπή, μιλώντας για «δειλία». Ο πολιτικός πολιτισμός του Αλέξη Τσίπρα ακόμη αδυνατεί να αντιληφθεί την τακτική του Μητσοτάκη για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Θα ήταν βέβαια πολύ βολικό και μια χρυσή ευκαιρία  για τον Αλέξη Τσίπρα να ηρωοποιηθεί μέσα από μια διαδικασία «ειδικού δικαστηρίου» και να αναδειχθεί και πάλι ως ο κατατρεγμένος ηγέτης μιας αριστεράς που ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει ΠΑΣΟΚ, αλλά… δεν του έγινε το χατίρι.

Σύμφωνα με τον Σ. Λάππα η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε καταθέσεις δύο εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου και Αγγελή) που θυμήθηκαν όπως είπε να μιλήσουν αφού πρώτα έφυγαν από τη θέση τους. Ειδικά για την κ. Ράικου είπε πως θυμήθηκε 2,5 χρόνια μετά να μιλήσει με τον τρόπο αυτό: « η Ράικου 2 χρόνια μετά το θυμήθηκε, ενώ παλιά μίλαγε για διαφθορά»!

Παράλληλα, εγκάλεσε τη ΝΔ ότι δεν έκανε νωρίτερα την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παραβλέποντας ηθελημένα ότι η ΝΔ δεν είχε την πλειοψηφία και άρα δεν θα εγκρινόταν από την Βουλή. «Θυμηθήκατε 18 μήνες μετά να κάνετε την αίτηση και τότε είχατε τον αριθμό 30 (σ.σ. υπογραφές για το αίτημα), αλλά δεν το κάνατε, γιατί θέλετε να συσκοτίσετε την κοινή γνώμη», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και  πρότεινε να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών του κ. Παπαγγελόπουλου με τις κ.κ. Ράϊκου και Τουλουπάκη. «Παρακαλώ τη Βουλή να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο την απόφαση για την αρχειοθέτηση των μηνύσεων Βενιζέλου-Σαμαρά, για να δούμε που στηρίζετε την ηθική αυτουργία σας για ψευδορκία», σημείωσε.

Κεγκέρολγου: «Όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να πούμε ένα ναι στη σύσταση της επιτροπής

 Από την πλευρά του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι «οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη αλλά βαρύτατες παρανομίες και όλα τα κόμματα»! «Όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να πούμε ένα ναι στη σύσταση της επιτροπής, όπως άλλωστε είπαμε ναι πριν μερικές μέρες στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, την οποία ζήτησε  ο ίδιος», προσέθεσε και ζήτησε να εξεταστούν οι βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας συγκεκριμένων εισαγγελέων, της κας Τουλουπάκη προεξεχούσης, που ήδη ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο αλλά και το στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.

«Ναι λοιπόν, χωρίς περιστροφές από το ΚΙΝΑΛ», είπε εμφατικά και υπενθύμισε τη ρήση Πολάκη «Αν δεν βάλουμε κάποιους στη φυλακή, δεν θα κερδίσουμε τις εκλογές». «Ήταν πολιτικός σκοπός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί πάση θυσία. Έτσι με αφορμή την έρευνα για την παραβίαση του αμερικανικού νόμου από τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS, εταιρειών και επαγγελματιών υγείας, έγινε το deal και στήθηκε το σενάριο του σκοτεινού σχεδίου. Με υποτιθέμενες δωροδοκίες πολιτικών, ψευδομάρτυρες, στημένους  κουκουλοφόρους  και ανθρώπους που έχουν θιγμένα οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «εκείνο λοιπόν το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, ο κ. Παπαγγελόπουλος δημοσιοποίησε τον παραπειστικό  τίτλο της σκευωρίας που έστηνε, με στόχο την δίωξη 10 πολιτικών αντιπάλων και την εξόντωση συγκεκριμένων». «Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίξατε ότι πρέπει να εξεταστούν οι καταθέσεις ψευδομαρτύρων, κουκουλοφόρων και ανθρώπων που είχαν οικονομικά συμφέροντα στα αθέμιτα ή στα νόμιμα κέρδη τους από τις πολιτικές του νοικοκυρέματος. Εσείς που μας λέγατε με εξεζητημένη ευγένεια και δήθεν λεπτότητα: «Μα τι να κάνουμε; Να προχωρήσει η διερεύνηση κι αφού είναι αθώοι θα δικαιωθούν». Σήμερα τι θέση θα πάρετε;Θα αρνηθείτε να εξεταστούν οι σοβαρότατες καταγγελίες των ανώτατων δικαστικών και υψηλών αξιωματούχων  για το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και την λειτουργία του παραδικαστικού συστήματος;», διεωρωτήθηκε. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι αφενός όταν  Η προσβολή στους θεσμούς είναι τόσο βαριά δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και αφετέρου όταν διακυβεύεται το Κράτος Δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορούμε να κωφεύουμε και να σιωπούμε. «Είναι καθήκον της Βουλής να ερευνήσει σε βάθος: ποιος το σχεδίασε, ποιος το υλοποίησε, με τι μέσα και μεθόδους και κυρίως τι επιδίωκε; Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια τελικά νικούν», προσέθεσε.

Ελληνική Λύση: «Οριστική λύση και όχι σε οριστικό κουκούλωμα»

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας επισήμανε ότι η υπόθεση θα πρέπει να φτάσει σε οριστική λύση και όχι σε οριστικό κουκούλωμα! «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλοι πρέπει να κρίνονται από τα δικαστήρια. «Πρέπει η ποινική ευθύνη των υπουργών να ταυτίζεται με την ποινική ευθύνη των πολιτών και οι πολιτικοί να δικάζονται από ποινικά δικαστήρια όπως κάθε Έλληνας πολίτης», συμπλήρωσε και μάλιστα σημείωσε ότι αν «αποδειχτούν αληθινά όσα καταγγέλλονται θα πρέπει να προβληματισμού ως βουλευτές γιατί τέτοιες υπόνοιες λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Τα αδικήματα

 Στην πρόταση της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό για  ένα κακούργημα («ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών») και τρία πλημμελήματα («πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος», «ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος» και «ηθική αυτουργία σε ψευδορκία»). Κυρίως στηρίζεται στις καταθέσεις του Ι. Αγγελή και της Ε. Ραϊκου, ωστόσο μέχρι σήμερα και νέα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας: αφενός η υπηρεσιακή επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, που είχε διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, προς την ΕΤΑΔ  για να  αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Μαντωνανάκη εξωδικαστικά» με πολλά εκατομμύρια και αφετέρου το έγγραφο του Μικτού Κλιμάκιου Ελέγχου (ΜΚΕ) το οποίο μιλά για «εκτόξευση συγκεκαλυμμένων  ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών» και πιέσεων  από την κυρία Τουλουπάκη!

 Υπό αυτά τα δεδομένα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση ενώ «όχι» πιθανότατα θα πει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς το «παρών» προσανατολίζεται  το ΜεΡΑ25, με  το ΚΚΕ να ακολουθεί την πεπατημένη της αποχώρησης από την ψηφοφορία. Θα καταγγείλουν, όπως τονίζουν στο Περισσό, ότι στήνεται ένα πολιτικό παιχνίδι, στο οποίο δεν θέλουν να λάβουν μέρος.

 Πάντως, θα συμμετέχουν κανονικά στη επιτροπή, όταν αυτή συσταθεί. Την ίδια ώρα, τον λόγο θα λάβουν η Φ. Γεννηματά, ο Γ. Βαρουφάκης και ο Κ. Βελόπουλος.  Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, με πηγές από την Κουμουνδούρου να υπογραμμίζουν ότι αν και εφόσον  χρειαστεί θα παρέμβει!

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ