ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράικου: Ο Παπαπαγγελόπουλος στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες

Επί 4 ώρες η Ελένη Ράικου έριχνε φαρμακερά βέλη κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Η κα Ράικου, δεν τον ταύτισε απλά και μόνο με τον Ρασπούτιν, αλλά του χρέωσε επιχείρηση εκβιασμού εναντίον της και προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων στοιχείων και μαρτύρων στην υπόθεση. Η τέως εισαγγελέας διαφθοράς, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη που μετέχουν στην πρακτική, περιέγραψε και μια εικόνα παραδικαστικού κυκλώματος, καθώς όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλες υποθέσεις εκτός της Novartis που αφορούσαν και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κ. Ράικου φέρεται να έχει πει ότι «τον Ιανουαριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνημμένο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε 100δες επιχειρηματίες, χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται. Και ο κ. Αθανασίου, ο οικονομικός εισαγγελέας μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις του”. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ηταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες».

Ράικου: Υπήρξε συμβόλαιο θανάτου για μένα

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της κ.Ράικου για συμβόλαιο θανάτου εναντίον της επειδή αρνήθηκε να δεχτεί τις υποδείξεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και να στείλει στη Βουλή υποθέσεις για πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.

«Υπήρξε εναντίον μου δημοσιεύματα από την εφημερίδα documento. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση. Κατάλαβα πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους, έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», ανέφερε.

Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν

Η κ. Ράικου υπήρξε η πρώτη δικαστικός που μίλησε για τον Ρασπούτιν τον Οκτώβριο του 2018 και στην χθεσινή της κατάθεση όχι μόνο επιβεβαίωσε εκείνες τις αναφορές αλλά πρόσθεσε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν από το 2005.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσα μαζί, αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν. Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν με κύκλους μίλησα για πρώτη φορά το 2018 για τον Ρασπούτιν, ήμουν εγώ η ίδια που κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου, είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει, τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα, ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής».

Για κατασκευή στοιχείων και μαρτύρων κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο η κ. Ράικου και για την υπόθεση Novartis. «Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα. Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου.»

Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Ράικου από τον Παπαγγελόπουλο και οι απειλές

Η κ. Ράικου επανέλαβε και όσα είχε πει στην στην κατάθεση της στους εισαγγελείς για τα τηλεφωνήματα που της έκανε ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης προκειμένου να σταλεί στην Βουλή η υπόθεση, για πολιτικά πρόσωπα για την Novartis.

«Mου τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: “Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω”. Του απάντησα ότι “εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής”. Και εκείνος μου είπε “μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις. Ενιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση. Μάλιστα, στις 10 Νοεμβρίου του 2017, ο προϊστάμενός μου στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό. Του απάντησα “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: «Δεν θα έκανα το χατήρι κανενός, αλλά είναι για το καλό σου».

Η κ. Ράικου όπως και στην κατάθεση της στους εισαγγελείς αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και στα όσα της είπε περί υποτιθέμενης off shore του Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Τον Φεβρουάριο του 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως ...υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως "για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι"; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. "Φεύγω τώρα να στα φέρω". Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε», είπε και συνέχισε:

«Εψαξα τράπεζες. Από Alpha bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκ. ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Εψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν.»

Οργισμένη αντίδραση Παπαγγελόπουλου για την κατάθεση της Ράικου

Πάντως τα όσα είπε η κ. Ράικου στην προανακριτική επιτροπή, προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο όποιος εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων μιλά για βούρκο από την πλευρά της κυρίας Ράικου και προαναγγέλλει ενέργειες εναντίον της.

«Αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κα Ράϊκου προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της, θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

Η κ. Ράικου θα συνεχίσει για δεύτερη μέρα την κατάθεση της απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σήμερα στις 11 το πρωί.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS