Πρόταση Ν. Βούτση για Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου

Τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Στον προτεινόμενο Κώδικα προβλέπονται τα εξής πειθαρχικά μέτρα, τα οποία με απόφαση του προέδρου της Βουλής θα μπορούν να αναρτώνται στο site της Βουλής:

α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συμπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

β) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι 15 ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και, σωρευτικώς ή εναλλακτικώς, περικοπή του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσής του.

γ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά την αποδοχή δώρων ή παροχών ή ωφελημάτων, περικοπή μέχρι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.

δ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, περικοπή μέχρι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή.

ε) Όταν πρόκειται περί παράλειψης δήλωσης ή περί ανακριβούς δήλωσης, περικοπή μέχρι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο βουλευτής μπορεί να αναπτύξει τις απόψεις του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ