Πολιτικό βαρόμετρο η κρίση  -Πως η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ηγέτης χώρα

Πολιτικό βαρόμετρο η κρίση -Πως η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ηγέτης χώρα

Oτρόπος και κυρίως η υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού όχι μόνο αναγνωρίστηκε από τον διεθνή παράγοντα αλλά αποτέλεσε και την αφορμή να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ηγέτης του κόσμου στο θέμα της αντιμετώπησης της πανδημίας.

Ο χαρακτηρισμός προήλθε από τον κορυφαίο Ισραηλινο φιλόσοφο Γιουβάλ Νώε Χαράρι ο οποίος αξιολόγησε την στάση στην πανδημία  δύο ηγέτιδων δυνάμεων, των  ΗΠΑ και της Κίνας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα παγκόσμιος ηγέτης αναδείχθηκε Ελλάδα. «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα...».

Αλλά και το έγκριτοBloomberg αναφέρει οτι η χώρα που είχε χαρακτηριστεί το προβληματικό παιδί της Ευρώπης δίνει τώρα το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο κατ’αντιδιαστολή προς άλλες ανεπαρκείς ηγεσίες που έδειξαν έλλειψη κυβερνησιμότητας.

Η κρίση απετέλεσε και βαρόμετρο για τους Έλληνες πολίτες στην αξιολόγηση της κυβέρνησης. Και προφανώς, χωρίς να γνωρίζουν την εκ των υστέρων σπουδαία αξιολόγηση του Ισραηλινού φιλοσόφου, έχουν κρίνει ως θετική την στ’αση της κυβέρνησηςΜητσοτάκη με συντριπτικά ποσοστά. Στην έρευνα της MRB το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης ανέρχεται σε 79,9 %, της Pulse σε 88% και της OpinionPoll σε 85%

Αυτή η πάνδημη αποδοχή έχει τη σημασία της καθώς στην έρευνα της OpinionPoll η ανησυχία των πολιτών για την μετάδοση του ιού φτάνει το ποσοστό του 86,4%, οπότε ο συνδυασμός αυτός της μεγάλης  ανησυχίας και της εξ ίσου μεγάλης αποδοχής μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και λαϊκή έγκριση των όσων πρωτοβουλιών παίρνει. Είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης αυτής  ότι στην ίδια έρευνα το 78,6% των πολιτών θεωρεί σωστή την απόφαση για κλείσιμο των Εκκλησιών, γεγονός που προσλαμβάνει πρόσθετη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για τις μέρες του Πάσχα,το υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνορθόδοξο πληθυσμού και, βεβαίως, τα πατραοπαράδοτα έθιμα των ημερών που ο ελληνικός λαός τηρεί ευλαβικά κάθε χρόνο...

Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Το στοίχημα της κυβέρνησης πλέον αφορά και την επόμενη ημέρα της σημερινής κρίσης, καθώς οι χειρισμοί της θα αφορούν είτε τις πρωτοβουλίες της στην περίπτωση παράτασης της πανδημίας είτε το πως θα αντιμετωπιστεί  το μετέπειτα διάστημα της κρίσης και οι πληγές που θα αφήσει, κυρίως στην Οικονομία.

Πράγματι οι πολίτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (72,1%) θεωρούν ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες. Και αφετηρία της εκτίμησης αυτής είναι η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου που διεξήχθη η σχετική έρευνα. Τούτων δοθέντων η κοινή γνώμη θα κρίνει την συνέπεια των κυβερνητικών μέτρων –δεδομένης και της μεγάλης ανησυχίας του κόσμου όπως πραναφέρθηκε – και τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις των πολιτών για την χρονική διάρκεια της κρίσης επαληθευθούν.

Για την περίπτωση που η κρίση τελειώσει νωρίτερα όπως όλοι εύχονται η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει –και αναλόγως θα κριθεί- τις μεγάλες πληγές που αφήνει στην Οικονομία η κρίση, λαμβανομένου μάλιστα υπόψιν ότι ο μεγαλύτερος ίσως κλάδος της εγχώριας οικονομίας, ο Τουρισμός, πλήττεται σε μαγάλο βαθμό εφέτος. Για το 2020 όλες οι Οικονομίες προβλέπεται ότι θα χαρακτηριστούν απο βαθειά ύφεση –για την χώρα μας το ΔΝΤ την ανεβάζει στο αμφιλεγόμενο, πάντως, ποσοστό του 10%- με την ανάκαμψη να μεταφέρεται το 2021. Ήδη οι αγγλοσαξωνικού τύπου οικονομίες όπως αμερικανική και η βρεταννική έχουν αρχίσει το τύπωμα χρήματος.

Την δυσοίωνη προοπτική -δηλαδή ότι τα οικονομικά της χώρας θα χειροτερεύσουν-  την θεωρεί βεβαιη το 47% των Ελλήνων ενώ το 32,1% θεωρεί ότι θα μείνει στάσιμη η ελληνική Οικονομία (MRB), Όμως και στάσιμη να μείνει αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για εφέτος με βάση τα πλήγματα που ήδη εχει δεχθεί η Οικονομία  εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Με άλλα λόγια η κρίση και ο τρόπος αντιμετώπισης των απόνερών της είναι το άλλο Βαρόμετρο για την κυβέρνηση, η οποία, πάντως, έχει ήδη στην φαρέτρα της τους επιτυχημένους χειρισμούς του προηγούμενου κρισίμου διαστήματος.

Το βαρόμετρο της κρίσης για τους υπουργούς

Βαρόμετρο όμως η κρίση αποτέλεσε και για τα μέλη της κυβέρνησης ξεχωριστά, αναλόγως του τομέα στον οποίον είναι αρμόδιοι. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνία είναι πολύ απαιτητική από το κράτος και, βεβαίως από τους υπουργούς που το εκπροσωπούν στις επί μέρους Υπηρεσίες που η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους πολίτες. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με διαχρονική μάλιστα διάρκεια αποτελεί η περίπτωση του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καθώς η σύλληψη των τρομοκρατών της 17ης Νοέμβρη –έστω και υπό τις συνθήκες που αποκαλύφθηκε η οργάνωση-  πιστώθηκε στον εν λόγω πολιτικό που ήταν τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης.Και πιστώθηκε σ’αυτόν διότι η εγχώρια τρομοκρατία και η ασύλληπτη δράση της είχε προβληματίσει σοβαρά την ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή κρίση της πανδημίας και  ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίον την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έχει την αντανάκλαση της, όχι μόνο στην συλλογικήτης απόδοση ή στην αξιολόγηση του επικεφαλής της Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στους «υπουργούς αιχμής». Και με τον χαρακτηρισμό αυτόν εννοούμε τους επικεφαλής συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει υπερφαλαγγίσει κάθε άλλο, καθώς μάλιστα όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν αναδείξει σε υπέρτατο βαθμό τους φόβους  της κοινωνίας για τυχόν νόσηση –όπως εξετέθη ανωτέρω- με αποτέλεσμα η προσοχή της να εστιάζεται στο πόσο αποτελεσματικοί είναι οι ασχολούμενοι μετην προστασία της υγείας της.

Ας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως οι συνθήκες, κάθε φορά, μεταβάλλουν και τις αξιολογήσεις των πολιτών. Σε έρευνα της MRB του περασμένου Δεκεμβρίου του 2019, όταν καμμία υποψία περί κορωνοίού και πανδημίας υπήρχε, οι πολίτες εκριναν και αξιλογούσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπό το πρίσμα ενός άλλου μείζονος προβλήματος της εποχής εκείνης και που δεν ήταν άλλο από το μεταναστευτικό και τις στρατιές μεταναστών –εξοπλισμένων μάλιστα για επεισόδια- που έστελνε ο Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Έτσι στις πρώτες θέσεις των αξιολογήσεων από τους πολίτες  ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 33,5%, ακολουθούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με ποσοστό 31, 1%. Στον μεν πρώτο πιστωνόταν η εγρήγορση των αστυνομικών δυνάμεων για την φύλαξη των συνόρων (μαζί με την εκεί Εθνοφυλακή και τον Στρατό). Στον δε υπουργό των Εξωτερικών πιστώνονταν οι διπλωματικές κινήσεις για την πειστική ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε δύο σημεία. Τόσο στον Έβρο με τον υβριδικό του πόλεμο όσο και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και για την παράνομη Συμφωνία του με την Λιβύη.

Στις υπόλιπες θέσεις ακολουθούσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ποσοστό 30,7% και Τάκης Θεοδωρικάκος με 28,7% και έπονταν οι Άδωνις Γεωργιάδης (28,1%), Χρήστος Σταϊκούρας (28%) και Γιάννης Βρούτσης (20,7%).

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εκείνη την εποχή την κοινωνία απασχολούσαν περισσότερο τα προβλήματα των συνόρων και των μεταναστών που απειλούσαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα και λιγότερο τα ζητήματα της Οικονομίας (ανάπτυξη, φορολογικάκαι εργασιακά) καθώς  κυβέρνηση είχε ήδη κάνει τις κινήσεις της και η ελληνική κοινωνία είχε εφησυχάσει βλέποντας ότι η χώρα έστω και αργά επέστραφε στην απολεσθείσα κανονικότητά της.

Ο κορωνοϊός αλλάζει την σειρά 

Η πανδημία όμως που έπληξε και την χώρα μας, από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου άλλαξε ριζικά τα δεδομένα αξιολόγησης των πολιτών. Έτσι στην πρώτη θέση αποδοχής αντικαίσταται ο κ. Χρυσχοίδης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια του οποίου το ποσοστό εκτινάσσεται στο 61% και στην τελευταία έρευνα της MRB στο 71,7%

Ανέρχεται επίσης στην κλιμακα αξιολόγησης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (67,7%) καθώς στην επιτυχία εφαρμογής των μέτρων το υπουργέιο αυτό έχει τον δικότου ξεχωριστό ρόλο. Παραμένει επίσης λόγω του ρόλουτης Αστυνομίας στην πρώτη τριάδα και ο κ. Χρυσοχοίδης( 67,5%) ενώ έχει προωθηθεί σημαντικά και η υπουργός Παιδείας κ,Κεραμέως (62%) λόγω της επιτυχίας της εξ αποστάσεως μάθησης για τους μαθητές. 

Εκτός συναγωνισμού βεβαίως παραμένει ο λοιμωξιολόγος κ.Τσιόδρας (77%) αλλά και ο ειδικής αποστολής υφυπουργός κ. Χαρβαλιάς (68,7%)

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ