Ποιο είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για το πακέτο των 32 δισ. από την ΕΕ

Ποιο είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για το πακέτο των 32 δισ. από την ΕΕ

Η καλύτερη δυνατή «υποδοχή» και αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισ. από την Ε.Ε. που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών αποτελούν στην παρούσα φάση τις μεγάλες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο μιας βεντάλιας πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το ισχυρό πλήγμα του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την παρέμβαση που σχεδιάζει στο πεδίο των εισφορών στη συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας (στο Star). Οπως είπε, «άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση, ουσιαστικά, στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι, αλλά θεωρώ ότι είναι η άμεση προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική για πολλές εταιρείες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ επίκειται ήδη η μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο κατά 0,9%, το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση στην περιοχή του 1% – πιθανότατα κατά 1,1%. Η σχετική εξαγγελία εξετάζεται, μάλιστα, να ενταχθεί στην παρουσίαση των κατευθυντηρίων γραμμών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, μέσω της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική πρόταση

Την ίδια περίοδο θα οριστικοποιείται και η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του «πακέτου» των 32 δισ., η οποία θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τα ποσά που διασφαλίστηκε ότι θα αντληθούν από την Ε.Ε. μετά τις παρασκηνιακές επαφές του ίδιου και των επιτελών του και αποτελούν ένα νέο ΕΣΠΑ, να μη σπαταληθούν σε παροχές και συντεχνιακές διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων και επιχειρηματικών κλάδων, αλλά να αποτελέσουν το όχημα για τον πραγματικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός εστιάζει σε τέσσερις άξονες:

• Πράσινη μετάβαση.

• Υποδομές.

• Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης.

• Κατάρτιση.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η μεγάλη χρηματοδοτική «ένεση» από την Ευρώπη βάζει οριστικά βαθιά στο συρτάρι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, οι ανωτέρω προτεραιότητες «φωτογραφίζουν» και το κέντρο βάρους του ανασχηματισμού στον οποίο πιθανότατα θα προχωρήσει μέχρι τότε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο σχεδιασμός του προγράμματος αξιοποίησης του πακέτου των 32 δισ. ευρώ δεν θα γίνει από τους υπουργούς –θα αναλάβουν την υλοποίηση– αλλά κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του. Παράλληλα, συμβουλευτικό ρόλο αναμένεται να έχει η επιτροπή Πισσαρίδη που είχε αναλάβει να διαμορφώσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, αλλά οι εργασίες της «πάγωσαν» λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία.

Οπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς τα κονδύλια από την Ε.Ε. δεν θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την άμεση μείωση φόρων, αλλά θα συμβάλουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση έμμεσα, καθώς θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα κινηθεί κατά την εκπόνηση του σχετικού σχεδίου με τη λογική πως το συνολικό πακέτο για τη χώρα δεν θα απέχει δραματικά από την πρόταση της Κομισιόν, παρότι οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος των προς διάθεση πόρων θα ληφθούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε τον Ιούνιο είτε, το πιθανότερο, τον Ιούλιο.

Νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες την πορεία που θα έχουν οι πληττόμενοι κλάδοι της οικονομίας με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό και, εάν χρειαστεί, θα παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης που μπορεί να φθάσουν έως τα 8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Ελλάδα αναμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης. Επίσης, περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς και ποσό 4 δισ. ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως σε σχέση με το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα δει τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων σε σύγκριση με το ΑΕΠ της. Η Ισπανία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο κονδύλι σε απόλυτα νούμερα, ύψους 82,2 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,6% του ΑΕΠ της. Η Πολωνία θα λάβει 36 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 6,8% του ΑΕΠ της, ενώ τα 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αντιστοιχούν κοντά στο 18% του ΑΕΠ της.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS