Πέτσας: Πώς θα γίνει η επένδυση των 31,9 δισ. ευρώ

Πέτσας: Πώς θα γίνει η επένδυση των 31,9 δισ. ευρώ

Στον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο παραμένει πρόταση και όχι οριστική απόφαση (σ.σ. εκκρεμούν αρκετές λεπτομέρειες), προβλέπει -σε πρώτη φάση- τη χορήγηση προς την Ελλάδα κονδυλίων 31,9 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

Η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου, στη βάση του οποίο θα διανεμηθούν τα παραπάνω χρήματα, έχει ανατεθεί σε μία Επιτροπή, η οποία αποτελείται από οικονομολόγους, με επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.

«Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική πολιτική» εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποβληθεί στις ευρωπαϊκές αρχές.

Στόχος η μείωση του ΦΠΑ στο 11% σε εστίαση, ξενοδοχεία

Όσον αφορά τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

«Ο τζίρος είναι το ένα στοίχημα για τον κλάδο. Από την άλλη, είναι η απασχόληση, οι τιμές, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».

Ειδική μνεία έκανε και στη μείωση του ΦΠΑ, καθώς δεσμεύτηκε ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει την αναπροσαρμογή των συντελεστών στο 11% τόσο για το κατάλυμα, όσο και στην εστίαση.

«Θα την δούμε στην πορεία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Στήριξη στην απασχόληση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, όσων εργαζόμενων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ υπενθύμισε την εξαγγελία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,48%.

«Το σχέδιό μας βασίζεται στη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση. Και απασχόληση, χωρίς μείωση του φορολογικού βάρους, δεν νοείται».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 0,48% για τους εργοδότες και κατά 0,42% για τους εργαζόμενους, από την 1η Ιουνίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS