Παπαθανάσης: Ερχονται θετικά μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις επιχειρήσεις

Για μέτρα που θα ευνοήσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για εξοντωτικές ποινές σε επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια, μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Δέκα», τόνισε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν λουκέτα ή απολύσεις στις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊύ.

«Μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουμε τα πρώτα μέτρα τα οποία θα γίνουν πιο συγκεκριμένα αύριο (σ.σ.: σήμερα Τετάρτη) και θα προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις και σιγά σιγά θα βλέπουμε και νέα μέτρα να έρχονται», ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκλείεται να αυξηθεί το ποσό βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Βεβαίως μπορεί και να αυξηθούν τα ποσά. Είμαστε στην αρχή μιας δυναμικά εξελισσόμενης υπόθεσης και πρέπει να την παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα. Εχουμε έναν εχθρό αόρατο και απρόβλεπτο, άρα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας κάθε μέρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το οποίο θέλει η Κυβέρνηση είναι να μη μπουν λουκέτα και να μη γίνουν απολύσεις. Τα μέτρα θα στοχεύουν πάνω σε επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες και θα στηριχθούν έτσι ώστε να κρατήσουν τους εργαζόμενους και να είναι έτοιμες να επανεκκινήσουν αμέσως μετά τη λήξη αυτής της περιπέτειας».

Στάθηκε στην επάρκεια που υπάρχει στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ και έκανε σύγκριση με την κατάσταση στην Ιταλία, την Γερμανία και την Αγγλία, τονίζοντας πως η χώρα «κίνησε όλες τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα για να μην υπάρξει πανικός κι αυτό είναι αποτελέσματα της αποφασιστικότητας του Πρωθυπουργού».

Παπαθανάσης: Σύντομα λύνεται και το πρόβλημα με τις μάσκες

Παράλληλα, όσον αφορά την έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ο υφυπουργός τόνισε ότι εντός των ημερών λύνεται το δεύτερο πρόβλημα, ενώ για το πρώτο, σημείωσε πως θα υπάρχει επάρκεια σε περίπου δύο εβδομάδες.

«Η ελληνική βιομηχανία έχει αρχίσει να παράγει διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών και από την Παρασκευή θα δούμε μια πιο ομαλή κίνηση.. Για τις μάσκες θα έχουμε μια καθυστέρηση διότι η Κίνα η οποία τις παράγει, τώρα ξεκίνησε να τροφοδοτεί πάλι τη διεθνή αγορά και θα περιμένουμε ίσως δύο εβδομάδες για να είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση», ήταν τα λόγια του.

Παπαθανάσης: Περιμένουμε την στήριξη των τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και εν όψει των πλειστηριασμών, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Θα υπάρξουν μέτρα και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είναι θετικά. Λεπτομέρειες θα δοθούν στη κοινή συνέντευξη των αρμόδιων υπουργών. Είμαστε σε μια διαφορετική εποχή και τα πράγματα αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά. Θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα τη στήριξη των Τραπεζών σε αυτό το κομμάτι».

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και στις προθεσμίες καταβολής δόσεων, είπε ότι «τα μέτρα , σαφώς θα αφορούν στις επιχειρήσεις, αλλά επειδή θα βρεθούμε μπροστά σε άτομα που δεν θα εργάζονται και θα πάρουν στήριξη μέσω των προγραμμάτων, θα εξειδικευτούν θέματα και για τα φυσικά πρόσωπα».

Τέλος, αναφερόμενος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας με τις μάσκες και τα αντισηπτικά, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Εχουμε συμπεριλάβει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να σταματάει διαφημίσεις που αφορούν αισχροκέρδεια. Μπαίνουν κανόνες και οι ποινές θα είναι εξοντωτικές σε αυτούς που θα προσπαθήσουν να παίξουν πάνω στην ταλαιπωρία, στον πόνο και στην προσπάθεια του λαού να ξεπεράσει ένα πρόβλημα. Το πρόστιμο θα φθάνει στο 1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα θα υπάρχουν και ποινικές διώξεις. Αναφερόμαστε στο 1520 ως σημείο καταγγελιών για πιθανότητα αισχροκέρδειας».

 

banner eko 1

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti 300

 JOHNS HOPKINS CORONAVIRUS RESOURCE CENTER

covid 19 map

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS