Παπαδημούλης: O μηχανισμός ήταν ένα βήμα για να πειστεί το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα [video]

papadimoulis740

Στο Eurogroup «δόθηκε σήμα σταθερότητας και προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, και επιπλέον άνοιξε η συζήτηση για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο», δήλωσε στο EU Reporter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως «το Eurogroup αποφάσισε την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ενώ δεν δέχθηκε την πρόταση του ΔΝΤ για πρόσθετα, υφεσιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ».

Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιπρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «η πλειοψηφία των θεσμών πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα είναι απαραίτητος», ενώ, συμπλήρωσε, ανάλογη στάση έχουν πάρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η ΕΚΤ, και ο ΕSM.

Ο μηχανισμός «ήταν ένα βήμα, μια κίνηση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η βελτίωση των φορολογικών εσόδων και της απόδοσης της πραγματικής οικονομίας θα καταστήσουν ακόμα και ανενεργά κάποια φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο», δήλωσε ο ίδιος.

«Στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους με στόχο την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αν το ΔΝΤ θέλει να επιμείνει σε κάτι, αυτό πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Η δέσμευση για το χρέος είναι μέρος της συμφωνίας και η εφαρμογή αυτής δεν είναι υποχρέωση μόνο της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών», δήλωσε.

Στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δ. Παπαδημούλης απάντησε πως η πλειοψηφία αποδέχεται την συμφωνία, «πλην της ακροδεξιάς που θέλει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη γιατί πολύ απλά το πλάνο των ακροδεξιών δυνάμεων είναι να διαλύσουν την Ευρωζώνη συνολικά».

Για την αρνητική στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας απέναντι στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε την αντιφατική θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -όπως είπε το στέλεχος της Κουμουνδούρου- «επιθυμεί με έναν παθιασμένο τρόπο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται τη θέση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους», ενώ για τον Ντάισελμπλουμ τόνισε πως εκείνος ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα του Eurogroup.

Για το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνει κούρεμα χρέους, ο Ελληνας ευρωβουλευτής τόνισε πως «υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», εμμένοντας στην ανάγκη ύπαρξης «συγκεκριμένου πλάνου για την ελάφρυνση, το οποίο θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο», πράγμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επανέλθει με σταθερά βήματα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

https://www.youtube.com/watch?v=1ubdYm_pEWI

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ