«Ένεση» 6,8 δισ. ευρώ στην οικονομία - Ποιοι θα ωφεληθούν

«Ένεση» 6,8 δισ. ευρώ στην οικονομία - Ποιοι θα ωφεληθούν

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών

«Υλοποιούμε ένα σοβαρό, συνεκτικό σχέδιο, ανακουφίζουμε εργαζόμενους και εργοδότες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας ότι το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 1,7 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Επίσης, επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 75% του συνόλου

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση να μην προβούν σε απολύσεις.

Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την πρστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

 

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης 

Σε δυο πεδία η μάχη που δίνουμε, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πρώτη στο υγειονομικό πεδίο η δεύτερη στο οικονομικό, ανακοινώνοντας τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

Αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

Κατατίθεταιι στις αρχές Απριλίου 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

Οι ανακοινώσεις του  υπουργού Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης, είπε ότι οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γγ του υπουργείου Εργασίας ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.

Στήριξη των έξι επιστημονικών κλάδων από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει να καταβάλεται εντός Απριλίου.

Στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα προβλέπεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μετατίθεται για τις 10 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο. Ωστόσο το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηλεκτρονικά θα εγγράφονται και θα εξυπηρετούνται από σήμερα οι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κάλεσε όσους πολίτες μπορούν συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και προς τους προμηθευτές, καθώς είναι σημαντικό μέσα στην κρίση να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS