Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά από μιάμιση ώρα

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά από μιάμιση ώρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δυο ηγετών θεωρείται μία από τις κρισιμότερες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής των τελευταίων ετών, ύστερα και από την πρόσφατη προκλητική και ανερμάτιστη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας παρεβρέθηκαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός), Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Αμυνας), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου), ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος),
Μπιναλί Γιλντιρίμ (Πρωθυπουργός), Χουλούσι Ακάρ (υπουργός Αμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΥΠΕΞ), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός Οικονομικών).

Διεθνείς αντιδράσεις

Η συνάντηση πραγματοποιήθκε, επίσης, σε μία στιγμή που η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει τις επικρίσεις της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες και κυρίως έναντι του -προς το παρόν μυστικού- συμφώνου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της ΛΙβύης, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει νομικώς πρωτοφανή και γεωγραφικώς αυθαίρετα τετελεσμένα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ήδη, την Τρίτη, το State Department χαρακτήρισε «προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο, ενώ σε ηπιότερους τόνους και η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση, συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.

Η εν γένει τουρκική στάση στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας προκάλεσε τα πυρά και του Γάλλου προέδρου Μακρόν ο οποίος είχε μία δύσκολη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS