Ντράγκι: «Ναι» σε πολιτικές για την πραγματική σύγκλιση Ελλάδας - ΕΕ

Ντράγκι: «Ναι» σε πολιτικές για την πραγματική σύγκλιση Ελλάδας - ΕΕ

Την ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών, από την οποία τιμήθηκε για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μάριο Ντράγκι.
Κατά την ομιλία του, με θέμα «Πολιτικές σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση», ο Ιταλός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά, της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ επί ημερών του, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης μετά από πολλά χρόνια κρίσης, έχει αποδείξει ότι έσφαλαν όσοι κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική. Όπως είπε, πολλές χώρες και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης, κάνοντας λόγο για σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως μέσα από τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.


«Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο χαλαρών πολιτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.


Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό, μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.
Ο Μάριο Ντράγκι τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τον ρόλο του στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ αναγορεύθηκε σε ξένο εταίρο της Ακαδημίας.


Τον κ. Ντράγκι προλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έκανε λόγο για «έναν επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης».


Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση.
Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.


Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS