Νέο "χάσμα" με δανειστές - Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 18 Απριλίου

tsakalotos740 2

Σταμάτησαν και πάλι οι συνομιλίες με την Τρόικα τα ξημερώματα καθώς οι δυο πλευρές φάνηκε οτι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσε να καλλιεργήσει τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Δευτέρα 18 Απριλίου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την Ελλάδα καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

"Aγκάθι" το Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την "Ημερησία", ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».
Τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ενδεχομένως στα θέματα αρμοδιότητάς του να υπάρχει εμπλοκή αφού οι δανειστές απαιτούσαν πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, γεγονός που απέκλειε ο κ. Σκουρλέτης.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).

Σημειώνεται ότι το όριο της αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη. Η εξαίρεση από την πώληση σε funds των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αποτέλεσε βασικό θέμα της σύσκεψης, ωστόσο στην ατζέντα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, είναι και η τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν και αυτά από την πώληση σε funds αλλά και η τύχη και των ενήμερων δανείων τα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι και αυτά θα πρέπει να πωλούνται σε funds.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ