Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Άκαρπες απέβησαν οι πολύωρες διαβουλεύσεις κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφορικά με το προσφυγικό και το θέμα του ασύλου.

Η στάση του Ντόναλντ Τουσκ έχει κάνει έξω φρενών τους περισσότερους ξένους ηγέτες, με αποτέλεσμα να μη σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, όπως αναφέρουν τα περισσότερα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Τουσκ εμμένει στη στάση των χωρών της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας να μην πάρουν πρόσφυγες στα εδάφη τους όπως προέβλεπε η δέσμευση που έχουν ως χώρες, με τον Τουσκ να λέει πως οι χώρες αποφάσισαν να δεχτούν αριθμό προσφύγων βάσει των ποσοστώσεων που είχαν αποφασιστεί.

«Αν επιτραπεί αυτό, η Ε.Ε. θα γίνει ένα κατάστημα όπου ο καθένας αγοράζει αυτό που του ταιριάζει. Αυτό που κάνει ο Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) είναι ντροπή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, με την Άνγκελα Μέρκελ να αναγνωρίζει πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή για να ανατραπεί το κλίμα. 

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε εδώ. Οι απόψεις κάποιων δεν έχουν αλλάξει. Είναι όμως σαφές πως πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε ως τον Ιούνιο της νέας χρονιάς για το θέμα», είπε κυνικά η Γερμανίδα καγκελάριος τα ξημερώματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, με τους ηγέτες των κρατών να είναι έξαλλοι με τη στάση του Τουσκ για το προσφυγικό.

Η συνεχής ροή προσφύγων έχει «πνίξει» Ελλάδα και Ιταλία καθώς υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στις δύο χώρες και δεν μπορούν να μετακινηθούν προς άλλες χώρες.

Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών είναι υπέρ της ανακατανομής του αριθμού των προσφύγων, όμως Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία απορρίπτουν κάθε είδους καταναγκασμό.

Η συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν «ειλικρινής, ανοιχτή, μερικές φορές δύσκολη αλλά εποικοδομητική» σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η συζήτηση πλέον θα μεταφερθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ