Με «179» απλή αναλογική - Ισχύει στις μεθεπόμενες εκλογές

vouli sunedriasiΔεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου, ενώ υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Ο στόχος των 200 ψήφων είχε έτσι κι αλλιώς χαθεί από τη στιγμή που ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο στόχος της κυβέρνηση ήταν να καταγγείλει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να στηρίξει την απλή αναλογική, συμπράττοντας ουσιαστικά με τη ΝΔ. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους, δηλαδή την ψήφο των 2/3 των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες.

Τσίπρας: Αίτημα του λαού η απλή αναλογική

Ημέρα σημαντική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε την ημέρα που ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά. Υπεραμύνθηκε δε των κυβερνητικών επιλογών, αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι αναζήτησε τη στήριξη της Χρυσής Αυγής.

«Δεν απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή. Δεν απευθυνθήκαμε στο κόμμα της ακροδεξιάς και των νεοναζί για τον εκλογικό νόμο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «Μπαλτάκους» που συνδιαλέγονται με τη ΧΑ, για να κρατηθούν στην εξουσία. Απαντώντας δε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Γνωρίζετε από αποστασίες και εσείς κ. Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17, σημείωσε ότι αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους. Παράλληλα τόνισε ότι παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=6xYJfibUdlY

Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Και πρόσθεσε: «Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας».


Μητσοτάκης: Χάνετε και θέλετε να «μαγειρέψετε» τον εκλογικό νόμο

Αυτό τον εκλογικό νόμο που φέρνετε δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι φέρνει τον νόμο γιατί χάνει. «Οδεύετε προς βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=rb1tay27P-4

«H απλή αναλογική δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία», τόνισε επίσης. Απλή αναλογική, επεσήμανε, σημαίνει ακυβερνησία, σημαίνει πολιτική αστάθεια, σημαίνει αναταραχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί απόψε δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, ενώ εκτίμησε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει έναν σύγχρονο εκλογικό νόμο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ