Μητσοτάκης σε οινοπαραγωγούς Ημαθίας: Συνειδητή πολιτική μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μητσοτάκης σε οινοπαραγωγούς Ημαθίας: Συνειδητή πολιτική μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Είμαι μεγάλος οπαδός του ελληνικού κρασιού» και στόχος είναι να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής προσπάθειας που πραγματοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να συνδεθεί ο αγρο-διατροφικός τομέας, με τον τουριστικό τομέα, με τον τομέα του πολιτισμού, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συζήτησή του με οινοπαραγωγούς της Ημαθίας.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους οινοπαραγωγούς για όσα σπουδαία έχουν πετύχει ως κλάδος και ότι επισκέφτηκε την περιοχή ώστε να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Έχουμε και στο παρελθόν συζητήσει τα ζητήματα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε έτσι ώστε το ελληνικό κρασί να αναπτυχθεί περισσότερο, να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει. Όχι μόνο στην αγορά της Ελλάδας, προφανώς, αλλά και στην αγορά του εξωτερικού, και κυρίως πώς μπορεί να συνδεθεί το ελληνικό κρασί με μία συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε για να αναδείξουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να συνδέσουμε τον αγρο-διατροφικό τομέα, με τον τουριστικό τομέα, με τον τομέα του πολιτισμού ώστε να προτάξουμε ένα συνολικό, πειστικό αφήγημα για το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την βιώσιμη ανάπτυξη.

Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες μέρες, να βρεθώ στην Κίνα. Να κάνουμε συζητήσεις για το πόσο σημαντική είναι η αγορά της Κίνας, η οποία ανοίγει με γρήγορους ρυθμούς για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Όταν όμως αναζήτησα τα σχετικά στοιχεία διαπίστωσα ότι, δυστυχώς, οι εξαγωγές μας στην Κίνα σε σχέση με την εμβληματική χρονιά του 2011 -αν δεν κάνω λάθος- έχουν μειωθεί σημαντικά.

Πρέπει να δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουμε -αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο- για να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία. Ξέρω ότι υπάρχουν προγράμματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλω να ακούσω όμως και από εσάς ποιες είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Και βέβαια να δούμε πώς, συγκροτημένα, μπορούμε να βοηθήσουμε, να προβάλλουμε το ελληνικό κρασί οργανωμένα και μεθοδικά -σε συνεργασία με τον κλάδο- στις αγορές του εξωτερικού.

Τέλος, όπως είδατε, χθες, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μαζί με τους επαγγελματικούς φορείς της βόρειας Ελλάδος το σήμα, το συλλογικό σήμα των Μακεδονικών προϊόντων το οποίο πιστεύω ότι θα συνοδεύει όλα τα Μακεδονικά προϊόντα, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Ήταν μια δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει ως κυβέρνηση, να προστατεύσουμε το brand «Μακεδονία». Θα το κάνουμε αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας και ξεπερνώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το οποίο προσφέρει συνολικά η Μακεδονία δεν νομίζω ότι μπορεί να βρει καλύτερη έκφραση από αυτόν εδώ πέρα τον τόπο. Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, μοναδικά θα έλεγα στον κόσμο, μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, ένα φυσικό τοπίο απίθανο το οποίο μπορεί να προσελκύει επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο και κυρίως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα- προκομένους ανθρώπους, άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε τον τόπο τους, πιστεύουν, είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην δουλειά τους και να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο προστιθέμενη αξία.

Σταματώ εδώ, γιατί ο λόγος κυρίως σήμερα, ανήκει σε εσάς. Να σας ακούσουμε, να καταγράψουμε τους προβληματισμούς σας και να μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Θα κλείσω λέγοντάς σας ότι δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά σε όλα τα επίπεδα, να αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα να μπορούμε να σχεδιάζουμε μεσομακροπρόθεσμα. Δεν είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αρέσκεται στην ανούσια επικοινωνία. Η καλύτερη επικοινωνία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και θέλουμε αυτό το αποτέλεσμα να μιλάει από μόνο του.

Τελικά αυτό θα είναι και η καλύτερη διαφήμιση της προσπάθειας την οποία κάνουμε. Το κλίμα συνολικά στη χώρα είναι πολύ καλύτερο. Υπάρχει μία αισιοδοξία ότι η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση. Ένα καλό ποτήρι κρασί, το οποίο ούτως ή άλλως ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ακόμα καλύτερα για τις προοπτικές της χώρας μας. Επομένως σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και ο λόγος σε εσάς».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS