Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Θα ενημερώσω Τραμπ για εξελίξεις σε νοτιανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Θα ενημερώσω Τραμπ για εξελίξεις σε νοτιανατολική Μεσόγειο

Από το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ· ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά η κοινότητα των Ελλήνων ομογενών που ζουν σε αυτή την πόλη των ΗΠΑ.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Tarpon Springs, καθώς ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος την περίοδο που ήρθε σε αυτή την πόλη των ΗΠΑ πριν από 98 χρόνια, δεν ήταν πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs. 

Στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο. 

"Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες", τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων μονίμων κατοίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς και ανέφερε: "Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη". 

Αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:  «Η ψήφος των εκτός συνόρων Ελλήνων είναι πλέον πραγματικότητα. Με τον νέο νόμο που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι' αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί».

Οι Έλληνες που ζουν στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι ενώ του είπαν ότι παρακολουθούν την ένταση που υπάρχει τελευταία με την Τουρκία, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και έγνοια τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. 
Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε λέγοντας πως «κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα προωθώντας τα δίκαιά της».

«Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε», τους διαβεβαίωσε και αναφέρθηκε στους προγόνους τους οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή την πόλη από το τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς. 

«Σε παλιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν την γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη την φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την παλιά. Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη. Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι σφουγγαράδες της περιοχής δημιούργησαν μια από τις πολυπληθέστερες και πλέον ευημερούσες ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις ρίζες τους σε νησιά όπως η Κάλυμνος και η Σύμη.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι "απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας" και πρόσθεσε: "Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς» ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Τάρπον Σπρίνγκς κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. George G. Horiates, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Gus Bilirakis και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Και ο κ. Bilirakis αναφέρθηκε στη σημασία του Eastern Mediterranean Act που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφηκε από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ ενώ ο  Δήμαρχος κ. Αλαχούζος, πέρα από τα θέματα του Tarpon Springs, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα στους Καλύμνιους και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στο νησί. 

Αύριο (ώρα ΗΠΑ) ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρουσία χιλιάδων μελών της ελληνικής κοινότητας που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα ζωής στην περιοχή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS