Συνάντηση Μητσοτάκη - Πομπέο: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πομπέο: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντάται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30 το πρωί, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου οι Μητσοτάκης και Πάιατ συνάντησαν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών.

Με το… καλημέρα η τουρκική προκλητικότητα

Με το… καλημέρα της συνάντησης τους, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντας του πως «ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε».

Στη συνέχεια, προχώρησε στο «κυρίως πιάτο», με την Τουρκία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στο ξεκίνημα κιόλας της συζήτησης έθεσε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο… Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτειρκών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με τον Έλληνα ομόλογό του θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας . Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Απροσπέλαστο το Κέντρο - Συγκεντρώσεις το μεσημέρι

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρμόδιες Αρχές ασφαλείας στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες λόγω της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός ΥΠΕΞ συνοδεύεται από μια μεγάλη αποστολή πρακτόρων του FBI και της CIA, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ταξίδι του, που αποτελούν την προσωπική του ομάδα ασφαλείας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και η αποστολή που τον συνοδεύει, κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Χίλτον, ενώ κατά τις μετακινήσεις του θα διακόπτεται η κυκλοφορία όπως συνέβη και νωρίς το βράδυ της Παρασκευής κατά την άφιξή του από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Διαδηλώσεις και πάνω 1.000 αστυνομικοί

Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο για τους οδηγούς και λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν ανακοινωθεί, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 στο Σύνταγμα με σύνθημα «Pompeo Go Home».

Την ίδια ώρα κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε., ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ, ΚΕΕΡΦΑ, Σ.Φ.Ε.Α κ.ά) καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Λόγω των συγκεντρώσεων αλλά και των μέτρων ασφαλείας της επίσκεψης Πομπέο, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ από νωρίς το πρωί αναμένεται να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση στάσεις και στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS