Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τουρκική προκλητικότητα: Επιδίωξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τουρκική προκλητικότητα: Επιδίωξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.

Τσίπρας: Αποτροπή όπως το 2018, κυρώσεις σε Τουρκία και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Την αποτροπή του «Oruc Reis» με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους στο πλαίσιο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ημουν απολύτως σαφής», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη».

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το ''Oruc Reis'' παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις Ενοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες» των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνοντας ακόμη ότι «όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».

«Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος, για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής», κατέληξε.

Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει». Στην επισήμανση αυτή καταλήγει η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του ''Oruc Reis'' στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει, και συνεχίζει:

«Οπως έχουμε τονίσει, η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας. Ομως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μία την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα  κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS