Μ. Πομπέο: Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας

Μ. Πομπέο: Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».


Σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην εφημερίδα «Καθημερινή», η πρωτοβουλία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να αναλαμβάνει τις πρώτες επαφές στην περιοχή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματισθεί η επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου με αφορμή την συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Παράλληλα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει η βούληση η παρέμβαση τους να αναπτυχθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, με την προσωπική εμπλοκή και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.


Άλλωστε, ο Μάικ Πομπέο είχε ρόλο-κλειδί στην πορεία της συζήτησης που έκανε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για το θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την εκτίμηση ότι ύστερα από αυτή ο πρόεδρος Τραμπ έχει μεγαλύτερη κατανόηση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.


Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας της αμερικανικής διπλωματίας να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, καθώς η υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης ανησυχεί ιδιαιτέρως και τους Αμερικανούς.


Όσο για την μορφή που θα λάβει η πρωτοβουλία, πρωτίστως θα εστιάσει στην προσπάθεια ενίσχυσης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου και την εξομάλυνση της έντασης μέσω της διπλωματίας, όπως είναι η εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.


Παράλληλα, οι Αμερικανοί αναμένεται να μεταφέρουν επίσης και το σαφές μήνυμα της Αθήνας ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της δεν θα γίνει αποδεκτή από την χώρα μας.


Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε αναφερθεί στο ζήτημα, σημειώνοντας πως θα υπάρξει πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS