Κυβέρνηση: Προκλητική η χθεσινή εικόνα στην Αγία Σοφιά

Κυβέρνηση: Προκλητική η χθεσινή εικόνα στην Αγία Σοφιά

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μία ημέρα μετά τους τουρκικούς εορτασμούς για την Άλωση της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς.

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές».

«Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όσον αφορά τις χθεσινές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία προκλητική εικόνα.

«Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Πόλης (29 Μαΐου 1453), η τουρκική κυβέρνηση διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων έξω από την Αγία Σοφιά.

Μάλιστα, οι θρησκευτικές αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν στην ανάγνωση του κορανίου από το εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς, το οποίο αποτελεί μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

»Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

»Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS