Κοινός βηματισμός Ελλάδας-Πορτογαλίας στη διπλωματία

yp.exwterikwn

Koινό πλαίσιο στη διπλωματία συμφώνησαν να έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας Νίκος Κοτζιάς και Αουγκούστο Σάντος Σίλβα στη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πορτογάλου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Βασικός στόχος της διπλωματικής συμπόρευσης των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, είναι μία Ευρώπη που δεν θα στερείται οράματος και πρωτοβουλιών και στην εξωτερική πολιτική. Όπως επιβεβαιώθηκε, κοινή είναι η αντίληψη των δύο χωρών σε όλα τα θέματα που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε και στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με έμφαση τόσο στην απόρριψη των καταστροφικών για την Ευρώπη μονομερών ενεργειών, όσο και στην κοινή πεποίθηση ότι μόνο η συλλογική δράση και αλληλεγγύη μπορούν να διαμορφώσουν αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική. Η κοινή στάση στο ζήτημα αυτό υλοποιείται στην πράξη με την δεδηλωμένη πρόθεση της Πορτογαλίας να δεχτεί με μετεγκατάσταση ακόμα περισσότερους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι κ. Κοτζιάς και Σίλβα, συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση και των οικονομικών διπλωματικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς με την ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και του ρόλου του Med Group για την ειρήνευση, την ασφάλεια και την ευημερία στην λεκάνη της Μεσογείου.Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τις θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Ιδιάιτερης σημασίας κρίνονται τέλος και τα άμεσα βήματα που αποφασίστηκαν, όπως η προώθηση πολιτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξυ των πολιτικών διευθυντών και των ευρωπαϊκών διευθυνσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, καθώς επίσης και η δρομολόγηση, εντός τους 2016, μικτής διυπουργικής επιτροπής για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και την ενίσχυση της εκατέρωθεν ακαδημαϊκής συνεργασίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ