Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τα διπλωματικά τείχη της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τα διπλωματικά τείχη της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Ένα πρώτο, αλλά πολύ κρίσιμο βήμα, στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Η ξεκάθαρη και ρητή καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας που επιδίωξε η Ελλάδα έγινε πράξη και οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας είχαν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για τις ελληνικές θέσεις εδώ και πολλές μέρες ήταν άκρως ενθαρρυντικό και αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή στις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός.

Επιασαν τόπο οι διπλωματικές ενέργειες Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στα Συμπεράσματα που θα δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου. Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος για διπλωματικά “τείχη” της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και μια ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

O Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δείπνο, αποτέλεσε κοινό τόπο μεταξύ των ηγετών ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εγιναν αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Θέσεις οι οποίες έγιναν απόλυτα αποδεκτές από την Σύνοδο Κορυφής.

Από τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες είναι εμφανές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά, και στην έδρα της Ένωσης. Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες είναι η τρίτη κατά σειρά στην οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διαχειριστούν ένα ζήτημα που προκαλείται από την συμπεριφορά και τις ενέργειες της Άγκυρας. Τον Ιούνιο ήταν οι παραβάσεις του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, τον Οκτώβριο η συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς στην Κύπρο και το μεταναστευτικό και τώρα, δύο μήνες αργότερα, οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Λιβύη.

Δεν θέλει απομόνωση της Τουρκίας η ΕΕ

Κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας καθώς είναι απαραίτητη και κρίσιμη η συνεργασία μαζί της για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί ένα χαλί κάτω από το οποίο θα καλύπτονται ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Εξ ου και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής που αποτελεί την πιο αυστηρή και σκληρή θέση που έχει λάβει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει «ομπρέλα» για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στην διπλωματική σκακιέρα καθώς συνεχίζονται οι ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα και η οικοδόμηση των κατάλληλων συμμαχιών. Την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ρώμη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογο του. Η Ιταλία αποτέλεσε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ελλάδας στην προσπάθεια καταδίκης της Άγκυρας και της συμφωνίας της με την Λιβύη.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες συνοδεύουν κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος, ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο απερχόμενος γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου, που αναλαμβάνει τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της ΝΔ, στην πρώτη του επίσκεψη στην βελγική πρωτεύουσα ως μέλος του πρωθυπουργικού επιτελείου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS