Κικίλιας: Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η ατομική συμπεριφορά

Κικίλιας: Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η ατομική συμπεριφορά

«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσουμε μία πανδημία, την πιο μεγάλη κρίση Δημόσιας Υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Το σημαντικό για εμένα και για εμάς ως Κυβέρνηση είναι ότι μπορέσαμε να οργανώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είχε πολλά προβλήματα βγαίνοντας από την κρίση. Χαίρομαι που μπορέσαμε να αναδείξουμε ξανά κορυφαίους επιστήμονες, Καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Και άλλοι υπουργοί Υγείας φαντάζομαι ότι πρότειναν νωρίς στους Πρωθυπουργούς τους οριζόντια μέτρα, lockdown. Οι Πρωθυπουργοί, υπό το βάρος του οικονομικού κόστους, δεν πήραν αυτά τα μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε πολύ νωρίς, νωρίτερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο ηγέτη και πήρε αυτά τα μέτρα. Ήταν ένα τεράστιο βάρος το οποίο επωμίστηκε. Και δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκε θεωρώ και όλη η ελληνική κοινωνία η οποία πειθάρχησε και μπορέσαμε να μην έχουμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αυτά που με μεγάλη μου λύπη βλέπω σε χώρες προηγμένες, με πολύ πλούσια συστήματα υγείας στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, σε άλλες χώρες, στα Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «αναμέναμε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε κάποια αύξηση κρουσμάτων. Είναι προφανές ότι σε σχέση με άλλες χώρες γύρω μας, είμαστε πολύ χαμηλότερα, γιατί έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ελέγχου, ιχνηλάτησης, απομόνωσης. Όμως δεν παύει να μας ανησυχεί και να μας απασχολεί, πρώτον γιατί τα κρούσματα που βρίσκουμε τώρα, είναι κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά. Δεύτερον γιατί υπάρχει μια χαλάρωση, τη βλέπουμε όλοι, την καταλαβαίνω σε ένα βαθμό.

«Θα ήθελα να ζητήσω για μια ακόμη φορά να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να προσέχουμε τον παππού μας, τη γιαγιά μας, τους γονείς μας αν είναι σε ευπαθή ομάδα. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ιού, είναι η ατομική μας συμπεριφορά, της προσοχής, των κανόνων υγιεινής, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας θέλησε επίσης να μιλήσει για την μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λέγοντας πως « Θέλουμε να φτιάξουμε Δίκτυα Υγείας τα οποία θα συνδέουν όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα συνδέσουμε με Δίκτυα Υγείας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, ιδιώτες ιατρούς. Θα υπάρχει μάνατζμεντ στο δίκτυο αυτό υγείας ανά περιοχή. Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα παρέχει το κάθε δίκτυο τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες».

«Ενσωματώνοντας και τους ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή τον οικογενειακό γιατρό, τον παθολόγο, τον παιδίατρο, τον γιατρό που είχε η μέση ελληνική οικογένεια, θέλουμε να κάνουμε ελκυστικό το να πάει ένας συμπολίτης μας και να έχει και εμπιστοσύνη κιόλας σε μια τέτοια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται βεβαίως και θα είναι δωρεάν. Θα το καταλάβει ο πολίτης, ότι αντί να πηγαίνει να στέκεται για ώρες στα Νοσοκομεία, για πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να πάει σε Νοσοκομείο, είναι πολύ προτιμότερο να απευθυνθεί σε ένα Κέντρο Υγείας, αξιοπρεπές και κτιριακά και ξενοδοχειακά, με σύγχρονα μηχανήματα και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες υγείας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σχετικά με την μεταρρύθμιση στις ΜΕΘ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι στόχος «είναι να διαθέτει η χώρα 1.200 κλίνες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον κορωνοϊό. Γιατί ένα σύγχρονο σύστημα περίθαλψης χρειάζεται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με την υπογραφή του Πρωθυπουργού θα παραδώσουμε αυτές τις 1.200 ΜΕΘ, που θα είναι σύγχρονες, τελευταίας τεχνολογίας, με το κατάλληλο προσωπικό, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Για το Νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την ίδρυση της ΟΔΙΠΥ Α.Ε., ο υπουργός ανέφερε ότι «θα είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία με κορυφαίους επαγγελματίες αξιολογητές οι οποίοι θα μπαίνουν στα δημόσια Νοσοκομεία και στα ιδιωτικά Νοσοκομεία τα οποία σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και θα αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Στόχοι μας είναι η στήριξη των ασθενών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»,

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε και για την τουρκική προκλητικότητας λέγοντας πως «πρέπει να ξέρουν καλά όσοι επιβουλεύονται τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, ότι είμαστε αποφασισμένοι και ότι αυτός ο οποίος θα δοκιμάσει κάτι θα υποστεί τεράστιο κόστος. Βλέπουμε ότι η ρητορική των γειτόνων μας συνεχίζεται και είναι συγκεκριμένη για τη Θράκη, για τα ενεργειακά, για την Κύπρο. Εμείς είμαστε μια αποτρεπτική δύναμη, το δείξαμε που ήταν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και πρέπει να ξέρει κανείς τι πάει να ρισκάρει αν τολμήσει ποτέ να κάνει κίνηση».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ