Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές αλλάζοντας αυτόν της απλής αναλογικής που ισχύει σήμερα και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναλογικό το μπόνους των επιπλέον εδρών που θα λαμβάνει ο πρώτος στις εκλογές. Στόχος να μη μένει η χώρα ακυβέρνητη.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, (αφού γίνει και η συνάντηση με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα τη Δευτέρα) ώστε να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας που δύναται να προκαλέσει η εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το θέμα στις συζητήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κόμματων με τους οποίους συναντάται προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης και την επίσκεψη στις ΗΠΑ, με τον Αλ. Τσίπρα, όπως ήταν αναμενόμενο να αρνείται οποιαδήποτε συναίνεση.

Η στάση της κ. Γεννηματά η οποία ενεφανίσθη να δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη με το ανώτερο αριθμό εδρών (μπόνους) που δύναται να κερδίσει το πρώτο κόμμα καθώς και ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε σχετική πρόταση επισπεύδει τις διαδικασίες.

Στόχος της κυβέρνησης όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες είναι να ψηφιστεί ο νέος νόμος μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δύναται να υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία αλλά στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες. Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διευκρινίσει ότι οι επόμενες θα είναι ουσιαστικά διπλές. Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

 

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές ο νέος εκλογικός νόμος θα επαναφέρει το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα μόνο που θα ισχύει πλέον κλιμακωτά και θα εξαρτάται από το ποσοστό που αυτό λαμβάνει

Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες αν το ποσοστό που καταλαμβάνει στις εκλογές είναι της τάξεως του 25%. Από αυτό το ποσοστό και πάνω το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει μια επιπλέον έδρα ως μπόνους για κάθε 0,5% που θα λαμβάνει. Το ανώτερο μπόνους είναι αυτό των 50 εδρών και δύναται να το λάβει εφόσον φτάσει το 40%.

Σημειώνεται πως αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό κάτω του 25% δεν μπορεί να λάβει οποιοδήποτε μπόνους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS